Na hlavný obsah

Odpálenie rakety bolo varovanie pre USA a Kóreu, tvrdí KĽDR

Podľa parametrov mohla dosiahnuť aj pevninu USA.

Odpálenie rakety bolo varovanie pre USA a Kóreu, tvrdí KĽDR
Odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-15 z medzinárodného letiska v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Severná Kórea v nedeľu (19. 2.) oznámila, že medzikontinentálnu balistickú strelu vypálila ako varovanie pre Spojené štáty a Južnú Kóreu. Uviedla, že úspešné „nečakané“ cvičenie demonštrovalo „schopnosť Pchjongjangu uskutočniť fatálny jadrový protiútok“. Informuje o tom agentúra AFP.

Severokórejský vodca Kim Čong-un nariadil v sobotu (18. 2.) o 8.00 h miestneho času (00.00 h SEČ) „nečakané cvičenie odpaľovania rakety“. Z letiska v Pchjongjangu vypálili popoludní raketu Hwasong-15 – zbraň prvýkrát otestovanú v roku 2017, uviedla severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Juhokórejská armáda uviedla, že v sobotu o 17.22 h miestneho času (09.22 h SEČ) zaznamenala štart medzikontinentálnej balistickej strely. Podľa Japonska letela 66 minút a dopadla do výlučnej ekonomickej zóny Japonska. Ich analýza naznačuje, že mohla zasiahnuť pevninu USA.

Severokórejské vedenie test privítalo a vyhlásilo, že ukázal „skutočnú vojnovú schopnosť medzikontinentálnych balistických striel, ktoré sú pripravené na silný protiútok,“ uviedla KCNA.

Severná Kórea raketu vypálila len deň po tom, čo jej predstavitelia pohrozili „bezprecedentne“ silnou reakciou na nadchádzajúce spoločné vojenské cvičenia USA a Južnej Kórey, ktoré označili za prípravu na vojnu. USA aj Kórea popreli akékoľvek obvinenia o tom, že spoločné simulačné manévre by mali byť prípravou na útok na Severnú Kóreu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet