Na hlavný obsah

Pobaltské krajiny a Poľsko žiadajú pre Rusov a Bielorusov zákaz olympijských hier

A to počas vojny na Ukrajine.

Pobaltské krajiny a Poľsko žiadajú pre Rusov a Bielorusov zákaz olympijských hier
Na ilustračnej snímke olympijské kruhy. Foto: Unsplash

Pobaltské krajiny a Poľsko žiadajú medzinárodné športové organizácie, aby zakázali športovcom z Ruska a Bieloruska súťažiť na olympijských hrách a ďalších športových podujatiach počas vojny na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na vyhlásenie Litvy.

„Ministri z Litvy, Estónska, Lotyšska a Poľska sa dohodli na spoločnom vyhlásení proti zaradeniu ruských a bieloruských športovcov,“ uviedla litovská ministerka športu, vzdelávania, vedy a športu Jurgita Šiugždiniene.

Trojica pobaltských štátov a Poľsko sú členmi Európskej únie a NATO. Výrazne podporujú Ukrajinu a medzi prvými jej po začiatku ruskej invázie poslali zbrane.

Hovorca lotyšského olympijského výboru v stredu (1. 2.) uviedol, že jeho krajina nepošle svojich športovcov na olympijské hry, na ktorých sa počas invázie na Ukrajinu zúčastnia ruskí a bieloruskí občania. Rusko napadlo Ukrajinu 24. februára 2022 aj z územia Bieloruska.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) minulý týždeň oznámil, že je prístupný myšlienke, aby sa ruskí a bieloruskí športovci zúčastnili na Letných olympijských hrách 2024 v Paríži. A to „pod neutrálnou vlajkou“, a že im umožní súťažiť v kvalifikačných súťažiach.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval MOV, aby športovcom z oboch krajín zakázal účasť na olympiáde, ostatné krajiny zatiaľ ich úplný zákaz na olympijských hrách v Paríži v roku 2024 podporujú len málo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport