Na hlavný obsah

Pôstne obdobie by nemalo byť detoxom len pre telo, ale najmä pre dušu, upozorňujú duchovní

Pôst by mal byť pre príležitosťou na nový reštart v živote.

Pôstne obdobie by nemalo byť detoxom len pre telo, ale najmä pre dušu, upozorňujú duchovní
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Je Popolcová streda. Väčšina kresťanov začína 40-dňovú duchovnú prípravu na Veľkú noc. V Rímskokatolíckej cirkvi značia kňazi veriacich popolom na znak pokánia. Obrad praktizovali v Cirkvi už v 8. storočí, vtedy ho prijímali len verejní hriešnici.

Sypanie popola na hlavu je v Rímskokatolíckej cirkvi znakom rozhodnutia nastúpiť na cestu náboženskej obnovy. Pôstne obdobie by, podľa duchovných, malo byť pre ľudí príležitosťou na nový reštart v ich živote.

„Ide o takú obnovu života. Že človek si vie rozkázať a vie sa zaprieť, vie sa niečoho zrieknuť, robí dobré skutky. Je to nielen nejaký detox pre telo, ale predovšetkým pre nesmrteľnú dušu,“ vysvetľuje Pavol Zahatlan, katolícky kňaz, farár na Dolnom meste v Nitre.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Človek by mal do svojho prostredia vyžarovať práve určité duchovné nadobudnuté dary. Ak ide o ten telesný pôst, z ušetrených vecí by mal dať tým ľuďom, ktorí to najviac potrebujú,“ hovorí Bernard Bober, košický arcibiskup a predseda Konferencie biskupov Slovenska (KBS).

Na Popolcovú stredu majú rímskokatolícki veriaci pôst od mäsa a sčasti aj od ostatného jedla. Rovnakú formu odriekania si zopakujú na Veľký piatok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko