Na hlavný obsah

Prezidentka vniesla chaos do niečoho, v čom bol konečne pokoj, tvrdí Matovič

Reagoval tak na jej žiadosť o skorší termín predčasných volieb.

Prezidentka vniesla chaos do niečoho, v čom bol konečne pokoj, tvrdí Matovič
Snímka z vysielania nedeľnej diskusnej relácie RTVS O 5 minút 12. Foto: RTVS

Podľa predsedu hnutia OĽANO Igora Matoviča prezidentka Zuzana Čaputová svojou žiadosťou o skorší termín predčasných parlamentných volieb len „vniesla chaos do niečoho, v čom bol konečne pokoj“. Povedal to v nedeľu (26. 2.) v politickej diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12.

Prezidentka podľa neho zbytočne otvorila už uzavretú tému a „nahráva tým len ľuďom, ktorí chcú späť staré časy“. Myslel tým strany ako Smer-SD, Hlas-SD či Republika.

Júnový termín volieb by OĽANO podporilo len v prípade, ak by mala prezidentka vymenovať úradnícku vládu s „figúrkami z Progresívneho Slovenska“. „V takom prípade poďme do volieb čím skôr,“ skonštatoval.

Marián Viskupič z opozičnej strany SaS tvrdí, že „posledné, čo Slovensko potrebuje, je zase raz robiť chaos“. Podľa neho prezidentka akceptovala termín predčasných volieb 30. septembra, na ktorom sa dohodla ústavná väčšina poslancov Národnej rady (NR) SR.

Mimoriadnu schôdzu k termínu predčasných volieb zvolala opozícia na pondelok 27. februára. Podľa Viskupiča však strana SaS hlasovanie za jej otvorenie nepodporí. „Nevidíme dôvod skákať tak, ako Robert Fico píska,“ vysvetlil.

Matovič kritizoval prezidentku, novinárov aj stranu SaS

Igor Matovič počas diskusie viackrát kritizoval prezidentku Čaputovú, ale aj novinárov. Tí by podľa neho nemali byť „chránenou skupinou, ktorú nikto nemôže kritizovať“.

Mali by podľa Matoviča hľadať pravdu a nemanipulovať s faktami. „Slovensko je podľa prieskumov jedna z krajín, kde ľudia najviac veria konšpiráciám, a to aj preto, lebo novinári manipulujú s informáciami,“ povedal.

Na snímke predseda hnutia OĽANO Igor Matovič.
Na snímke predseda hnutia OĽANO Igor Matovič. Foto: RTVS

„Vašou úlohou je do práce novinárov nezasahovať,“ povedal Viskupič v reakcii na Matovičove vyjadrenia o práci novinárov. Slováci podľa neho najmenej veria dvom inštitúciám – vláde a parlamentu. „A to práve vašou vinou,“ povedal Matovičovi.

Kritike Igora Matoviča sa nevyhla ani strana Richarda Sulíka SaS. Podľa neho je to „skorumpovaná strana, ktorá háji záujmy oligarchov“. Narážal tým na tému zdanenia nadpriemerných ziskov firiem, konkrétne rafinérie Slovnaft, ktorú vlastní maďarská firma MOL.

Zatiaľ čo strana SaS sa prikláňa k tzv. európskemu riešeniu, ktoré počíta s 33-percentným zdanením týchto ziskov, hnutie OĽANO si ho predstavuje skôr na úrovni 70 či dokonca 90 percent. Napríklad po vzore Maďarska, kde je táto daň na úrovni 70 percent.

Matovič nevidí nič zlé na tom, aby firmy, ktorým nadmerné zisky „zrazu spadli z neba“ v dôsledku vojny, museli zaplatiť vyššiu daň. Peniaze vyzbierané z týchto daní by mohli ísť podľa neho na „pomoc ľuďom, ktorých vojna naozaj ekonomicky postihla – občanom“.

Na snímke poslanec NR SR Marián Viskupič.
Na snímke poslanec NR SR Marián Viskupič. Foto: RTVS

Podľa Viskupiča však chce Matovič týmto spôsobom vyzbierať financie na svoju ďalšiu „atómovku“, ktorá má tentokrát podobu odmeny občanov vo výške 500 eur za účasť na voľbách.

Ak by prišiel voliť každý oprávnený volič, Slovensko by to stálo2,2 miliardy eur. „A Matovič hovorí o férovom rozpočtovom krytí. Čo je férové na tom, minúť 2,2 miliardy eur 30. septembra a ďalšie minimálne štyri roky ich splácať?“ pýta sa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko