Na hlavný obsah

Rusi prišli o ďalšie stovky vojakov, tvrdí Kyjev

Reálny úspech Rusku stále uniká, tvrdia analytici.

Rusi prišli o ďalšie stovky vojakov, tvrdí Kyjev
Ilustračná snímka - ruskí vojaci. Foto: TASR/AP

Ukrajinské sily za uplynulý deň odrazili ruské útoky pri 16 obciach a z bojov vyradili ďalších 800 ruských vojakov. Celkovo Rusko od začiatku vojny stratilo 141 260 mužov, tvrdí ukrajinský generálny štáb. 

Reálny vojenský úspech Rusom stále uniká a sotva ovládnu východoukrajinský Bachmut do 24. februára, teda prvého výročia rozpútania vojny proti Ukrajine, mienia experti amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

„Hlavné úsilie nepriateľ sústredil na útočné operácie v smere na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivku a Šachtarsk,“ uvádza ukrajinské velenie. Medzi miestami, kde ruské útoky neuspeli, spomína obce v Chersonskej oblasti na juhu krajiny a v Donbase na východe, vrátane Bachmutu a Vuhledaru.

Analytici ISW upozorňujú, že podľa ukrajinských predstaviteľov je cieľom ruských vojsk dobyť Bachmut pred 24. februárom, keď uplynie prvé výročie rozpútania vojny. To by však vyžadovalo výrazne rýchlejší postup, ako aké bolo tempo v posledných mesiacoch.

Bližšie realite sa expertom zdá pragmatický odhad šéfa ruských žoldnierov Jevgenija Prigožina, že jeho bojovníci obkľúčia Bachmut do marca či apríla.

Inštitút odhadol, že Kremeľ by mohol k výročiu vojny podniknúť ďalšiu vlnu vzdušných a raketových útokov zameraných na civilné objekty po celej Ukrajine, pretože skutočné vojenské úspechy sa ruským silám na Ukrajine stále vyhýbajú.

Významný nárast ruských strát

Britská vojenská rozviedka v pravidelnom prehľade upozornila na vysoký podiel zabitých vojakov v celkových ruských stratách vo vojne proti Ukrajine.

Ozbrojené sily a Vagnerova skupina pravdepodobne od začiatku vojny prišli o 175 000 až 200 000 ľudí, vrátane približne 40 000 až 60 000 zabitých. Ruské straty významne vzrástli od vlaňajšieho septembra, keď Moskva vyhlásila čiastočnú mobilizáciu.

„Podľa moderných meradiel tieto čísla predstavujú vysoký pomer zabitých v porovnaní s počtom zranených. Skoro určite to súvisí s mimoriadne primitívnym stavom zdravotnej starostlivosti u väčšiny (ruských) ozbrojených síl,“ usúdili britskí spravodajcovia.

Väčšinu ruských strát má podľa nich pravdepodobne na svedomí ukrajinské delostrelectvo. A medzi trestancami, naverbovanými do Vagnerovej skupiny, úroveň strát dosahuje až 50 percent.

Tvrdenia strán o spôsobených stratách zvyčajne vo vojnovom konflikte nemožno overiť z nezávislých zdrojov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet