Na hlavný obsah

Rusko je znepokojené výbuchmi vo vojenských objektoch v Mariupole

Od 21. februára tam proruskí predstavitelia mali hlásiť najmenej 14 výbuchov.

Rusko je znepokojené výbuchmi vo vojenských objektoch v Mariupole
Pohľad na interiér kuchyne v činžiaku zbombardovanom počas bojov vo východoukrajinskom meste Mariupol. Foto: TASR/AP

Rusko je podľa pondelkovej (27. 2.) správy britského ministerstva obrany znepokojené explóziami, ku ktorým v poslednom období došlo v objektoch využívaných na vojenské účely v obsadenom ukrajinskom meste Mariupol. Od 21. februára tam proruskí predstavitelia podľa Londýna hlásili najmenej 14 výbuchov.

Explózie nastali napríklad v muničnom sklade na letisku, v dvoch skladoch paliva a v oceliarni, ktorú ruské sily využívajú ako vojenskú základňu.

Východoukrajinský Mariupol leží najmenej 80 kilometrov od frontovej línie. Britský rezort obrany vo svojej správe zverejnenej na Twitteri konštatuje, že Moskva zrejme nepočítala s tým, že ukrajinská armáda bude schopná zasahovať aj ciele ležiacej v takejto vzdialenosti od frontu.

Boje o prístavné mesto Mariupol v Doneckej oblasti vypukli bezprostredne po začiatku ruskej vojenskej invázie 24. februára 2022. Poslední obrancovia celé mesiace obliehaného mesta padli do ruského zajatia 20. mája.

„Napriek tomu, že Mariupol bol začiatkom vojny značne zničený, pre Rusko je stále dôležitý. A to, pretože ide o druhé najväčšie mesto, ktoré Rusi v roku 2022 dobyli a stále ho ovládajú. Leží navyše na kľúčovej logistickej trase,“ uviedlo ministerstvo v Londýne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet