Na hlavný obsah

Súd oslobodil muža, ktorého neprávom väznili 28 rokov

Sudca uviedol, že nebol dostatok dôkazov na jeho odsúdenie.

Uprostred neprávom odsúdený Lamar Johnson.
Uprostred neprávom odsúdený Lamar Johnson.Foto: TASR/AP

Súd v americkom štáte Missouri oslobodil muža, ktorého podľa neho v roku 1995 neprávom odsúdili na doživotie za vraždu. Informovala o tom agentúra AP. V súčasnosti 50-ročný Lamar Johnson strávil vo väzení takmer 28 rokov. Sudca však uviedol, že na jeho odsúdenie za vraždu nebol dostatok dôkazov.

Johnson si odpykával trest za vraždu Marcusa Boyda z roku 1994, ktorého zastrelili dvaja maskovaní muži, zrejme v hádke o drogy. Prokuratúra obžalovala Johnsona, ktorý tvrdil, že je nevinný, a poukazoval na svoje alibi, a Phila Campbella, ktorý sa k činu priznal, a preto dostal pomerne mierny trest sedem rokov väzenia.

K Johnsonovmu súčasnému prepusteniu prispelo nové svedectvo muža, ktorý si odpykáva doživotný trest a ktorý uviedol, že to bol on a Campbell, kto pred rokmi strieľal.

„Dnes sme šťastní, ale nič nemôže nahradiť to, čo mu štát vzal. Nič mu nevráti takmer 30 rokov, ktoré strávil bez svojich dcér a rodiny,“ uviedli v utorok (14. 2.) Johnsonovi advokáti.

„Dôkazy, ktoré dokazovali jeho nevinu, boli k dispozícii na súde. Tí, ktorí neprikladali žiadnu hodnotu životom dvoch mladých černochov, ich zatajili alebo ich nechceli vidieť,“ dodali.

Podľa agentúry Reuters od roku 2012 na amerických súdoch oslobodili viac ako 3 000 odsúdených, ktorí po pôvodnom odsúdení často strávili roky alebo desaťročia za mrežami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet