Na hlavný obsah

Ukrajina vydala na výročie vojny poštovú známku s Banksyho maľbou

Použili maľbu, ktorá sa objavila na stene zničenej budovy v Boroďanke.

Ukrajina vydala na výročie vojny poštovú známku s Banksyho maľbou
Na snímke motív novej ukrajinskej poštovej známky s ilustráciou umelca Banksyho. Foto: Twitter/Igor Smelyansky

Ukrajina vydala v piatok (24. 2.) na prvé výročie ruskej invázie poštovú známku s reprodukciou maľby britského streetartového umelca Banksyho. Zobrazuje dieťa vyhrávajúce v zápase v džude nad dospelým mužom evokujúcim ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom agentúra AFP.

Táto maľba sa objavila na stene zničenej budovy v ukrajinskom meste Boroďanka severozápadne od Kyjeva. Ruské sily tam na začiatku svojej ofenzívy leteckými útokmi úplne zdemolovali množstvo budov.

AFP približuje, že maľba odkazuje na šéfa Kremľa, ktorý je fanúšikom bojových umení a bol držiteľom čierneho opasku v džude, ktorý mu však Medzinárodná džudistická federácia (IJF) po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu odobrala.

V Boroďanke sa vlani objavilo aj ďalšie dielo tohto svetoznámeho umelca – išlo o dve deti, ktoré sa hojdajú na protitankovom ježkovi. Viacero malieb vytvoril Banksy koncom minulého roku aj v Kyjeve.

Ďalšie dielo pripisované Banksymu – gymnastka s fixačným golierom na krku mávajúca stuhou – sa objavila aj na zničenej budove v meste Irpiň.

Boroďanka, Irpiň a ďalšie predmestia Kyjeva sa stali symbolom ruských zločinov po tom, čo tam po stiahnutí sa ruských vojakov koncom marca a začiatkom apríla v uliciach i v masových hroboch našli stovky tiel zabitých civilistov.

Pozrite si fotogalériu Banksyho diel v zničených ukrajinských mestách:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet