Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci v pondelok odrazili vyše 60 ruských útokov, tvrdí Kyjev

Situácia pri Bachmute je podľa ukrajinského veliteľa pozemných síl extrémne napätá.

Ukrajinskí vojaci v pondelok odrazili vyše 60 ruských útokov, tvrdí Kyjev
Miestni obyvatelia si naberajú vodu v meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v pondelok 20. februára 2023. Foto: TASR/AP

Ukrajinskí vojaci počas uplynulého dňa odrazili viac ako 60 ruských útokov na piatich úsekoch frontu, v smere na Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarske, tvrdí ukrajinský generálny štáb v rannom prehľade situácie na bojisku.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Server RBK-Ukrajina pripomenul, že námestníčka ministra obrany Hanna Maljarová označila situáciu na fronte za ťažkú. Najhoršia je pritom pri Bachmute v Donbase na východe krajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin a ďalší ruskí predstavitelia, ako je napríklad bývalý prezident a premiér Dmitrij Medvedev, pokračujú v informačnej operácii, v rámci ktorej falošne vydávajú vojnu proti Ukrajine za „života dôležitú“ pre prežitie Ruska, upozornili analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Pravdepodobne ide podľa expertov o pokus predstaviť vojnu tak, že je v stávke oveľa viac ako v skutočnosti. Obviňovanie Ukrajiny a Západu z ohrozovania prežitia Ruska sa expertom javí reakciou na ruské vojenské neúspechy a západnú podporu ukrajinských víťazstiev.

Žiadny významný západný predstaviteľ ale nevybiehal k rozpadu Ruskej federácie. Západní predstavitelia boli veľmi opatrní pri formulovaní cieľov, ako napríklad najvyššie umožniť Ukrajine oslobodiť všetky svoje územia.

Putinova rétorika má podľa ISW získať medzi Rusmi podporu pre vojnu a rozdúchať na Západe obavy z nestability po rozpade Ruska. To má Západ odrádzať od podpory Ukrajine a tiež ho presvedčiť, aby prinútil Kyjev prijať ruské požiadavky. S podobnými obvineniami ale Putin vystupuje od začiatku vojny.

Situácia pri Bachmute

Situácia okolo Bachmutu je extrémne napätá. Žoldnieri z ruskej vagnerovej skupiny sa snažia mesto obkľúčiť. Oznámil to ukrajinskej mediálnej platforme Military Media Center veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskyj.

„Situácia v oblasti Bachmutu je mimoriadne napätá. Napriek značným stratám nepriateľ začal ofenzívu s najlepšie vycvičenými útočnými jednotkami vagnerovej skupiny, ktoré sa snažia prelomiť obranu našich vojsk a obkľúčiť mesto, „uviedol Syrskyj. Ten sa pred niekoľkými dňami prišiel do Bachmutu presvedčiť o situácii osobne.

Rusko sa snaží odrezať ukrajinských obrancov od zásobovacích trás do mesta a donútiť ich ku kapitulácii alebo ústupu. Tým by Rusko dosiahlo prvé väčšie víťazstvo za vyše pol roka. Otvorilo by si cestu k útoku na posledné zostávajúce mestské centrá v Doneckej oblasti.

„Nepriateľ neustále ničí všetko, čo môže slúžiť na ochranu našich pozícií,“ citovala z pondelkového vyjadrenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského agentúra Reuters. „Naši vojaci brániaci oblasť okolo Bachmutu sú skutočnými hrdinami,“ dodal.

Ukrajinská armáda uviedla, že Rusko posilnilo svoje sily v oblasti Bachmutu a ostreľuje obce v okolí mesta.

„Počas uplynulého dňa naši vojaci odrazili viac ako 60 nepriateľských útokov,“ uviedlo armádne velenie v pondelok skoro ráno s odvolaním sa na Bachmut a ďalšie oblasti na východe Ukrajiny. Dodalo, že ukrajinské sily zastavili ruské útoky na dediny Jahidne a Berchivka na severných prístupoch k Bachmutu.

Ukrajinský vojenský analytik Oleh Ždanov podľa Reuters uviedol, že ruské sily vrazili klin medzi tieto dediny, keď sa snažili odrezať cestu na západ do mesta Časiv Jar.

„Južná časť Bachmutu je jediná oblasť, ktorú možno označiť za oblasť pod ukrajinskou kontrolou. Vo všetkých ostatných okresoch je situácia nepredvídateľná, „uviedol Ždanov vo videokomentári a dodal: „Nedá sa povedať, kde leží frontová línia. „

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet