Na hlavný obsah

V Bolívii zabíja horúčka dengue, vyžiadala si už 26 životov

Nemocnice zažívajú nápor.

V Bolívii zabíja horúčka dengue, vyžiadala si už 26 životov
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Najmenej 26 ľudí od januára podľahlo v Bolívii horúčke dengue. Ohnisko tohto vírusového ochorenia, ktoré prenášajú komáre, je v najľudnatejšom departmente Santa Cruz na východe krajiny. Tamojšie nemocnice sa boria s náporom prípadov. V stredu (15. 2.) o tom informovala agentúra AP.

Väčšinu z takmer 7 000 prípadov dengue, ktoré od januára zaznamenali v celej krajine, sú v departmente Santa Cruz, kde sa vyskytujú aj dva z najsmrteľnejších variantov tohto vírusu.

„Nemocnica je plná, už tu nie je viac miesta. Pacienti spia na chodbe, keď sa snažia o prijatie,“ opísal situáciu Fredy Rojas, pediater z detskej nemocnice v departmente Santa Cruz. „Mnohé deti sa sem dostanú vo vážnom stave a nie je už dostatok času na zvrátenie situácie,“ dodal.

Horúčka dengue je v Bolívii endemická. Šíri sa najmä na východe latinskoamerickej krajiny počas obdobia dažďov od decembra do marca. Ochorenie sprevádzajú príznaky podobné chrípke, z ktorých sa väčšina ľudí zotaví. Môže však spôsobiť aj vnútorné krvácanie, zlyhanie orgánov či dokonca smrť.

Najvyšší výskyt tohto ochorenia v Južnej Amerike zaznamenávajú podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) práve Bolívia. Ale aj Paraguaj a Brazília.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet