Na hlavný obsah

V Košiciach pre štrajk zamestnancov kolabuje doprava

Žiadajú vyššie mzdy a dofinancovanie dopravného podniku.

V Košiciach pre štrajk zamestnancov kolabuje doprava
Električky v Košiciach. Foto: TASR

Mestská hromadná doprava v Košiciach v utorok (14. 2.) premáva len minimálne. Štrajkujú totiž zamestnanci dopravného podniku (DPMK). Žiadajú vyššie mzdy, zachovanie pracovných pozícií, aj spojov. Štrajk sleduje redaktor RTVS Anton Gbur.

MHD je podľa neho úplne paralyzovaná. Električky nepremávajú vôbec, autobusy iba niektoré, a to špeciálne linky s označením H, ktoré jazdia na trase Staničné námestie smerom k jednotlivým košickým nemocniciam.

Cestujúci o pripravovanom ostrom štrajku vedeli vopred, a tak ostali zastávky poväčšine prázdne. Ostatní čakajú práve na špeciálnu linku alebo prímestské spoje.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Ospravedlňujem sa cestujúcej verejnosti, ale máme dôvody, prečo sme to tak urobili. Dnes sme ukázali Košičanom, ako bude vyzerať verejná doprava v apríli, ak nebude dofinancovaná,“ vysvetlila Andrea Vindišová, predsedníčka Integrovaného odborového zväzu pri DPMK.

Do štrajku sa zapojilo 100 % zamestnancov. Nežiadajú len vyššie platy, ale aj dofinancovanie dopravného podniku, ktorý potrebuje zhruba 10 miliónov eur navyše aj v súvislosti s energetickou krízou. Firma chystá aj rušenie spojov, Košičania zrejme prídu o tretinu liniek.

Mesto Košice vraj na to peniaze nemá. Samo sa nachádza v deficite -31 miliónov eur. Odvoláva sa pritom na prorodinný balíček bývalého ministra financií Igora Matoviča (OĽANO).

Či bude štrajk pokračovať aj v stredu (15. 2.) je zatiaľ otázne. Odborári sa majú stretnúť so zástupcami mesta, aby sa dohodli na riešení situácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny