Na hlavný obsah

V západnej Austrálii sa našla stratená kapsula s rádioaktívnym materiálom

Nachádzala sa asi 50 kilometrov južne od mesta Newman.

V západnej Austrálii sa našla stratená kapsula s rádioaktívnym materiálom
Hľadanie stratenej kapsule. Foto: Twitter/WashTimes

Malá kapsula s rádioaktívnym materiálom, ktorá sa stratila počas prepravy medzi Newmanom a Perthom, vzdialeným približne 1 400 kilometrov, sa po takmer týždňovom pátraní našla v Západnej Austrálii. Podľa agentúry Reuters o tom v stredu (1. 2.) informovali austrálske úrady.

Strata kapsuly obsahujúcej malé množstvo rádioaktívneho cézia-137, ktoré môže pri dotyku spôsobiť vážne zdravotné problémy, vyvolala v posledných dňoch obrovskú pátraciu akciu. Pátrací tím „našiel doslova ihlu v kope sena“, uviedli západoaustrálske úrady.

Predmet obsahujúci rádioaktívny materiál prepravovalo nákladné auto z bane severne od Newmanu. Látka v kapsuli sa bežne používa pri banskej činnosti, uviedla spravodajská stanica BBC.

Úrad požiarnych a záchranných služieb (DFES) už skôr uviedol, že kapsula s priemerom šesť milimetrov a dĺžkou osem milimetrov sa nedá použiť ako zbraň, ale môže spôsobiť radiačné popáleniny a iné zdravotné problémy, napríklad rakovinu.

Kapsula sa našla asi 50 kilometrov južne od mesta Newman. Podľa úradov puzdro pravdepodobne spadlo z nákladného auta, ktoré ležalo dva metre od okraja cesty.

Ťažobná spoločnosť Rio Tinto sa za stratu predmetu ospravedlnila a prisľúbila, že prípad dôkladne prešetrí. Pátrací tím použil na nájdenie kapsule špeciálne vybavenie vrátane detektorov radiácie, informovala spravodajská stanica BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet