Na hlavný obsah

Vučič predstavil plán normalizácie vzťahov Srbska s Kosovom

Srbsko má umožniť Kosovu členstvo v medzinárodných organizáciách.

Srbský premiér Aleksandar Vučič pri prejave v parlamente.
Srbský premiér Aleksandar Vučič pri prejave v parlamente.Foto: TASR/AP

Srbský prezident Aleksandar Vučič vo štvrtok (2. 2.) predstavil srbským poslancom medzinárodný plán, ktorý má viesť k normalizácii vzťahov s Kosovom. Hoci neuviedol jeho plné znenie, za najmenej prijateľnú označil časť, podľa ktorej Srbsko prestane odporovať členstvu Kosova v medzinárodných organizáciách.

Vo svojom prejave tiež naliehal na Prištinu, aby dodržala svoje záväzky a umožnila vznik združenia srbských obcí v Kosove, informovala stanica RTS.

Pôvodne francúzsko-nemecký plán pre Kosovo oznámili na jeseň minulého roka, ale nikdy ho oficiálne nezverejnili. Jeho kľúčové body sú však známe už odvtedy, čo ho Prištine a Belehradu predložili.

Okrem iného stanovuje, že Srbsko a Kosovo sa síce formálne neuznajú, vzájomne však akceptujú svoju štátnu existenciu v existujúcich hraniciach. Srbsko by tiež muselo prestať brániť Kosovu v členstve v medzinárodných organizáciách.

Vučič uviedol, že nemôže plán zverejniť, ale z toho, čo sa zatiaľ dostalo na verejnosť, je „90 % pravda“. Jeden z bodov návrhu podľa neho naozaj predpokladá, že Srbsko nebude odporovať členstvu Kosova v medzinárodných organizáciách.

Povedal, že pre Srbsko je to ťažko prijateľné. Zároveň pripustil, že nemá nástroje, ako zabrániť začleňovaniu Kosova do medzinárodných organizácií, ako je Rada Európy, NATO či EÚ.

Srbský prezident ďalej povedal, že zatiaľ „nič nepodpísal“ a že v rozhovoroch s Prištinou a medzinárodnými predstaviteľmi bude pokračovať. V opačnom prípade by sa podľa neho Srbsko ocitlo v úplnej izolácii a úlohe „európskeho vyvrheľa“.

Normalizácia vzťahov?

Srbskí poslanci vo štvrtok zároveň dostali vládnu správu o stave rozhovorov o normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom. Uvádza sa v nej, že základnou požiadavkou Belehradu v rokovaniach je vznik združenia okresov so srbskou väčšinou v Kosove.

Vytvorenie územného celku s určitým stupňom autonómie však Priština napriek intenzívnemu nátlaku svojich západných spojencov odmieta, hoci sa k tomu kosovská vláda zaviazala už v roku 2013. K tejto požiadavke sa vo svojom prejave prihlásil aj Vučič.

Srbský prezident ďalej zopakoval, že západní mediátori postavili Srbsko pred voľbu plán prijať alebo čeliť dôsledkom v podobe prerušenia prístupových rokovaní s Európskou úniou a stiahnutia zahraničných investícií z krajiny. Minulý týždeň sa v tejto súvislosti Vučič vyslovil za „cestu kompromisu“.

Vučičov prejav podľa srbských médií niekoľkokrát prerušil dlhý potlesk poslancov z radov jeho Srbskej pokrokovej strany. Zákonodarcovia pravicovej opozície pri ňom naopak vytiahli transparenty s nápismi „Zradca“ či „Nie kapitulácii“, uviedla stanica N1.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet