Na hlavný obsah

Vyšetrovanie prípadu únosu Vietnamca napreduje pomaly, myslí si Krúpa

K únosu Vietnamca Thana došlo ešte v lete 2017.

Vyšetrovanie prípadu únosu Vietnamca napreduje pomaly. Myslí si to predseda brannobezpečnostného výboru parlamentu Juraj Krúpa (SaS). Predvolal si naň preto šéfov generálnej a krajskej prokuratúry v Bratislave. Tí tvrdia, že vyšetrovanie napreduje štandardne.

K únosu Vietnamca Thana došlo ešte v lete 2017. V Nemecku minulý týždeň odsúdili na päť rokov väzenia jeho krajana. Ten podľa súdu šoféroval dodávku, ktorá ho viezla z Berlína do Bratislavy. Na Slovensku konkrétne výsledky vyšetrovania však stále nie sú známe.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Musím konštatovať, že to je smutné, lebo celé Slovensko môže vidieť, že máme jasné dôkazy z Nemecka, ktoré dokazujú, že vietnamský občan bol unesený cez Slovensko,“ uviedol Krúpa.

„Dôrazne som sa ohradil proti konštatovaniu, že orgány prokuratúry v danom prípade únosu vietnamského občana nekonajú, to jednoducho nie je pravdou. Sú vykonávané početné dožiadania právnej pomoci, ktoré reagujú na aktuálne skutkové zistenia,“ povedal Maroš Žilinka, generálny prokurátor SR.

Slovenský vládny špeciál

Pri únose vznikli podozrenia, že sa unesený muž dostal z Bratislavy do Moskvy slovenským vládnym špeciálom. Vo veci už vypovedalo 62 ľudí, medzi nimi aj bývalý minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý je s prípadom spájaný.

„Nebolo potvrdené, že by sa táto osoba na území Slovenska bez akýchkoľvek pochybností nachádzala, hovorím podozrenia trvajú. Rovnako, zapojenie slovenských orgánov do tejto veci nebolo doposiaľ potvrdené,“ ozrejmil Rastislav Remeta, krajský prokurátor v Bratislave.

„Dve hodiny sme prosili generálneho prokurátora a krajského prokurátora, aby nám to vysvetlili. Namiesto toho sme tu mali len samé zahmlievanie,“ dodal Krúpa.

Postup a napredovanie vyšetrovania kritizuje aj poslanec bývalej koalície.

„Čo ste za tých päť rokov vyšetrili, podľa mňa to zaujíma verejnosť, prečo ten prípad sa neposúva,“ povedal Juraj Šeliga (Za ľudí), poslanec NR SR, podpredseda strany.

„OČTK, samozrejme, disponujú určitou sumou dôkazov a zistení, ja som to už v úvode povedal, že nebudeme ich tu rozoberať a nebudeme ani načrtávať, čo si myslíme, či tu niekto bol alebo nie,“ dodal Žilinka.

„Vec je živá, s nejednotlivými dôkazmi a s postupom vyšetrovania nás oboznamovať nemôžu, jasne deklaroval, že nič nezametáme pod koberec, je tam veľa cezhraničnej spolupráce,“ povedala Denisa Saková (nezaradená), poslankyňa NR SR, podpredsedníčka strany Hlas-SD.

Bratislavská krajská prokuratúra už niekoľkokrát požiadala Vietnam o právnu pomoc, na ktorej základe by bolo možné vypočuť uneseného Vietnamca, jeho manželku, alebo ďalších ľudí z prípadu. Zakaždým však neúspešne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet