Na hlavný obsah

Bývalý sekčný šéf na finančnej správe na súde opísal systém, ako podľa neho dostával provízie zo zákaziek

Na ŠTS pokračuje hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik.

Bývalý sekčný šéf na finančnej správe na súde opísal systém, ako podľa neho dostával provízie zo zákaziek
Na ilustračnej snímke pojednávacia miestnosť. Foto: RTVS

Bývalý sekčný šéf na finančnej správe Martin Fleischer na súde opísal systém, ako podľa neho dostával provízie zo zákaziek. Na Špecializovanom trestnom súde prebieha hlavné pojednávanie v kauze Mýtnik.

Pred senát sa posadil ďalší exzamestnanec finančnej správy Martin Fleischer. Zoznam pripravovaných verejných obstarávaní mal poskytnúť obžalovanému Jozefovi Brhelovi staršiemu. Z podlimitných zákaziek údajne dostával provízie.

Kauze Mýtnik sa venoval redaktor RTVS Peter Mútňan:

„Oslovil ma a ja som nevidel jediný dôvod nedoniesť mu zoznam, za ktorý zodpovedám a ktorý on nemôže nijako meniť. Nikdy sme nestanovovali mieru provízie. Boli dobrovoľné. Oni sami prišli a vyplatili ich,“ priblížil Fleischer.

Podľa obžaloby mala firma Allexis, v ktorej figurovali aj obžalovaní Jozef Brhel starší a mladší, zmanipulovanými zákazkami štát pripraviť o zhruba 45 miliónov eur.

„Pán svedok ozrejmoval jeden skutok, pre ktorý tiež podali obžalobu korupčného charakteru. Myslím si, že potvrdil skutočnosti, ktoré prezentovali v prípravnom konaní,“ uviedol Ondrej Repa, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry.

„Pre mňa to nedáva žiadny zmysel. Niekoľkokrát to zopakoval, že ak mal doniesť nejaký zoznam môjmu otcovi, tak ten sa dal ľahko stiahnuť na internete,“ dodal Brhel mladší.

Obhajoba považuje výpoveď Martina Fleischera za nedôveryhodnú.

Bývalý šéf ekonomickej sekcie na finančnej správe Fleischer už je právoplatne odsúdený v ďalšej korupčnej kauze Očistec. Vlani dostal 15-mesačný náhradný trest odňatia slobody. Vo februári ho súd podmienečne pustil na slobodu a uložil mu 18-mesačnú skúšobnú dobu.

V kauze Mýtnik je spolu obžalovaných šesť osôb. V prípade dokázania viny im hrozia tresty odňatia slobody v sadzbách od troch do 20 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko