Na hlavný obsah

Česká pošta do leta zruší 300 pobočiek. Prepúšťanie sa dotkne 1 600 zamestnancov

Firma prechádza transformáciou.

Česká pošta do leta zruší 300 pobočiek. Prepúšťanie sa dotkne 1 600 zamestnancov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Najhustejšej sieti poštových úradov v Európe odzvoní. Česká pošta (ČP) chce do konca júna zrušiť 300 pobočiek. O miesto príde 1 600 zamestnancov. Pre miliardové straty čaká štátnu firmu transformácia.

ČP sa snaží vyhnúť katastrofickému scenáru. Záujem o tradičné doručovacie služby poklesol. Najväčší český zamestnávateľ, ktorý dáva prácu 25-tisíc ľuďom, má problémy s likviditou. Musí sa transformovať. Prepustí 700 doručovateľov a 900 ľudí spoza priehradiek. Celkový počet pobočiek zníži o 300.

„Nebudeme rušiť pobočky v najmenších obciach. Kde je jedna pobočka, zostane tam. Rozprávame o stredne veľkých a veľkých mestách. V dnešnej situácii musí byť v obci nad 2,5-tisíc obyvateľov musí byť vo vzdialenosti dva kilometre – nové parametre počítajú s trojkilometrovou vzdialenosťou,“ informoval hovorca ČP Matyáš Vitík.

Rušeniu pobočiek Českej pošty sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Česko má na 100-tisíc obyvateľov 30 pobočiek, Slovensko 26, Poľsko len 20. Časy digitalizácie, keď mala česká pošta ešte monopol, zaspala. Nemecká pritom prešla privatizáciou už v roku 1995. Britská royal mail v roku 2013. Českí politici nabrali odvahu až teraz.

„My sme českú poštu zdedili v tokovom vzťahu. V katastrofickém scenári sa ČP dostane do insolvencie,. Nejde o strašenie, ale reálny popis situácie, do ktorej nechali predchádzajúce vlády poštu zájsť,“ skonštatoval český minister vnúrta Vít Rakušan.

„Keď niečo funguje, tak nepôjdete do zbytočných konfliktov. Je tam množstvo zamestnancov. Vo chvíli, keď riešite politické problémy, tak to jednoducho neriešite. Keď sa vám míňajú peniaze, začnú vám chýbať rýchlejšie, ako keď ich máte,“ dodala analytička týždenníka Echo24 Lenka Zlámalová.

Celá transformácia by mala byť hotová už o dva roky. Česká pošta sa rozdelí na dve časti. Prvá pobočková sieť bude mať na starosti poštové a finančné služby, druhá akciová spoločnosť – balíkové služby. Transformácia vyjde štátny rozpočet na osem miliárd českých korún (zhruba 339,74 milióna eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet