Na hlavný obsah

Európske akcie výrazne oslabujú. Reagujú na masívny pokles akcií švajčiarskej banky Credit Suisse

Akcie Credit Suisse dosiahli rekordné minimum.

Európske akcie výrazne oslabujú. Reagujú na masívny pokles akcií švajčiarskej banky Credit Suisse
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Európske akcie v stredu (15. 3.) výrazne oslabujú, k čomu prispeli správy o masívnom poklese akcií švajčiarskej banky Credit Suisse. Paneurópsky index STOXX Europe 600 krátko popoludní strácal približne 2,7 % a pohyboval sa v blízkosti 435 bodov. Obchodovanie s akciami niektorých európskych bánk museli pozastaviť.

Amar Khudairi, šéf Saudskej národnej banky (SNB), v rozhovore pre agentúru Reuters uviedol, že SNB nemohla kúpiť ďalšie akcie Credit Suisse, pretože jej v tom bránili regulačné prekážky. Dôvodom je, že by tým jej podiel v banke presiahol 10 percent.

Credit Suisse má dlhodobé problémy a Saudi jej doteraz pomáhali nákupom jej akcií. SNB je najväčšou komerčnou bankou v Saudskej Arábii a najväčším akcionárom Credit Suisse.

„Nemôžeme, pretože by sme sa dostali nad 10 percent. Je to regulačná záležitosť,“ povedal Chudžajrí o prípadných ďalších nákupoch akcií švajčiarskej banky. Podľa údajov spoločnosti Refinitiv vlastní SNB v Credit Suisse 9,88 percenta akcií. Credit Suisse je druhou najväčšou bankou vo Švajčiarsku.

Obchodovanie s akciami Credit Suisse na burze v Zürichu pred poludním pozastavili. Cena klesla o viac ako 30 percent na rekordné minimum.

Regulačné orgány následne pozastavili obchodovanie s akciami francúzskej banky Société Générale, ako aj s akciami niekoľkých talianskych bánk z dôvodu prudkého poklesu cien, informovala finančná televízia CNBC.

Problémy amerických bánk

Akciové trhy boli od konca minulého týždňa značne rozkolísané v dôsledku pádu amerických finančných domov Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Americké úrady ich zatvorili, a hoci cez víkend zorganizovali podporu pre sporiteľov, aby sa mohli dostať k svojim vkladom, nervozita na trhoch pretrváva.

„Trhy sú bez zábran. Od problémov amerických bánk sa presúvame k problémom európskych bánk, najmä Credit Suisse,“ povedal Carlo Franchini. Ten vedie oddelenie inštitucionálnych investorov v milánskej Banca Ifigest.

Index DAX, ktorý sleduje obchodovanie na frankfurtskej burze, sa popoludní znížil o 2,8 % na 14 810 bodov, zatiaľ čo hlavný index londýnskej burzy FTSE 100 klesol o 2,6 % na 7 440 bodov. Hlavný index milánskej burzy, FTSE/MIB, stratil 3,5 %, klesol na 25 855 bodov.

Boj o prežitie

Švajčiarska centrálna banka sa na žiadosť agentúry Reuters odmietla vyjadriť k situácii v Credit Suisse. Predseda predstavenstva Credit Suisse Axel Lehmann uviedol, že štátna pomoc nie je pre banku problémom. Dodal, že by bolo nepresné porovnávať problémy Credit Suisse s kolapsom americkej Silicon Valley Bank (SVB), najmä preto, že obe banky podliehajú odlišnej regulácii.

„Krach troch stredne veľkých bánk v Spojených štátoch presúva pozornosť na Credit Suisse, ktorá doslova priťahuje problémy so svojou reputáciou,“ povedal analytik XTB Štěpán Hájek. Podľa neho sa odlev vkladov z banky v najbližších dňoch pravdepodobne zrýchli a banka bude bojovať o prežitie.

„V najbližších dňoch sa pravdepodobne zrýchlia rozhovory o jej záchrane medzi európskymi zákonodarcami a ďalšími európskymi bankami,“ povedal Hájek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika