Na hlavný obsah

Influenceri vzdelávajú študentov. Hovorili s nimi aj o dezinformáciách

Stretli sa s nimi na strednej škole v Poprade.

Influenceri vzdelávajú študentov. Hovorili s nimi aj o dezinformáciách
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Vystúpili z online priestoru. Dvanásť známych slovenských influencerov sa stretlo zoči-voči so stredoškolákmi v Poprade. V rámci projektu „Hekni sa“ ovplyvňujú celú generáciu už nielen z displeja mobilného telefónu.

So študentami hovorili o závislostiach, extrémizme, o tom, ako rozoznať klamstvo či cielenú manipuláciu, ale aj o tabuizovaných témach, ako sú sex či drogy.

„Sociálne siete sú len také, aké my z nich spravíme. Na internete sa nájde kadekto, kto je ochotný napísať čokoľvek a je fajn, že keď sme spolu a rozprávame sa medzi sebou, tak to množstvo milých ľudí, ktorí sa snažia kultivovane komunikovať bez toho, aby mali potrebu nadávať je oveľa väčšie,“ skonštatoval aktivista a influencer Marek Mach.

O iniciatíve influencerov zisťovala informácie redaktorka RTVS Iveta Ratkovská:

Neboja sa hovoriť o vlastných zlyhaniach. „Možno by som sa teraz za to mal hanbiť, ale nehanbím sa, pretože som bol mladý, robil som blbosti. Už som dospel, posunul som sa inam,“ povedal ambasádor projektu Hekni sa Matúš Okajček.

Mladí ľudia cez videá v mobile riešia svoj život aj okolitý svet. A chcú odpovede na otázky. Influenceri ich učili aj to, ako sa zorientovať v skrumáži informácií na sociálnych sieťach. Motivovať chceli študentov cez hudbu, cvičenie alebo trebárs aj jazdou na invalidom vozíčku.

„Ja im hovorím, aby si vážili maličkosti. Je to tá najkrajšia vec v živote, keď sa vieš sám osprchovať, sám najesť, sám ísť na WC a ľudia by si to mali vážiť. A keď si to uvedomia, keď sa ráno zobudia a tešiť sa z toho, keď zakopnú o posteľ, aké je to super,“ povedal influencer Bekim.

Zdá sa, že profily influencerov poznajú nielen stredoškoláci, ale aj profesori. A aj na základe toho vyberali zo zoznamu influencerov tak, aby vyhoveli záujmom všetkých študentov. Aby sa mohli „heknúť“ respektíve „hecnúť“ do svojho života.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny