Na hlavný obsah

Kalifornská komisia zamietla podmienečné prepustenie Kennedyho vraha

Za vraždu si odpykáva doživotný trest.

Kalifornská komisia zamietla podmienečné prepustenie Kennedyho vraha
NA archívnej snímke z 10. februára 2016 je Sirhán Bišára Sirhán. Foto: TASR/AP

Kalifornská komisia v stredu (1. 3.) zamietla podmienečné prepustenie Sirhana Sirhana, palestínskeho utečenca, ktorý si odpykáva doživotný trest za zavraždenie kandidáta na amerického prezidenta Roberta F. Kennedyho v roku 1968. Informovala o tom agentúra AP.

Sedemdesiatosemročný väzeň si podľa komisie stále úplne neuvedomil, čo ho prinútilo Kennedyho zastreliť. Sirhanova advokátka Angela Berryová ale toto tvrdenie spochybnila.

Sirhan podľa nej preukázal, že má o svojom čine dostatočné povedomie. Aj jeho psychiatri po dlhé desaťročia tvrdia, že je nepravdepodobné, že by útočil znovu, alebo bol hrozbou pre spoločnosť.

Iný kalifornský výbor s podmienečným prepustením pred dvoma rokmi súhlasil, následne ale kalifornský guvernér Gavin Newson oznámil, že ho zamietol.

Podľa Berryovej nových členov Komisie ovplyvnenili Newson a právnici zastupujúci Kennedyho ženu a niektoré z jeho detí. Niekoľko príbuzných zabitého politika sa stavia proti Sirhanovmu prepusteniu, nie však všetci.

Pri vlaňajšom zamietnutí podmienečného prepustenia guvernér Newson uviedol, že väzeň zostáva aj naďalej hrozbou pre verejnosť a neprevzal zodpovednosť za skutok, ktorý zmenil americké dejiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet