Na hlavný obsah

Šéfov nemocníc chce minister spravodlivosti trestať nie na súde, ale v správnom konaní

Ak porušia normatívy pri počte zamestnancov

Šéfov nemocníc chce minister spravodlivosti trestať nie na súde, ale v správnom konaní
Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas. Foto: TASR

Dočasný minister spravodlivosti navrhuje, aby namiesto väzenia pre riaditeľov nemocníc za nedostatok personálu, boli v zákone vložené takzvané normatívy. Čísla, ktoré určujú minimálne personálne zabezpečenie na oddeleniach nemocníc, sú dnes platné iba ako vyhláška ministerstva zdravotníctva. Podľa lekárskych odborárov návrh nie je dostatočný. Ministerstvo zdravotníctva normatívy navyše v ostatných troch rokoch kontrolovalo iba málo.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Nina Alžbetkinová:

Na dennej smene interného oddelenia môže mať zdravotná sestra v starostlivosti desať pacientov. Ak je hospitalizovaných viac, oddelenie potrebuje ďalšiu. Čísla sú rôzne. Všetky určuje vyhláška z roku 2008. Dočasný minister spravodlivosti Viliam Karas chce takzvané normatívy vložiť do zákona a riaditeľov trestať cez správne delikty.

„Pod Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou by sa veľmi jasne nastavilo, aké sú normatívy. Úrad by vykonával pravidelné inšpekcie, zverejňovali by sa normatívy a ich napĺňanie, nenapĺňanie, pri prípadnom nenapĺňaní by sa skúmali dôvody, prečo nie sú naplnené a podobne,“ uviedol.

So zvýšením sily normatívov súhlasia aj lekárski odborári. Stále však trvajú aj na trestoch.

„Môžeme najprv dosiahnuť normatívy do zákona a dosiahnuť zákonom stanovené pravidelné kontrolovanie a následne sa baviť o novele Trestného zákona,“ povedal Peter Visolajský.

Kontrola dodržiavania normatívov

Otázne je, či a ako často ministerstvo zdravotníctva kontroluje dodržiavanie normatívov. Či sa s tým nemocnice stretli, sa RTVS pýtala viacerých z nich. Tie v Poprade, Trenčíne, Žiline a Košiciach za ostatné roky štát preveroval raz.

Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici mala kontrolu iba zo strany zdravotných poisťovní. Rezort však v stanovisku uvádza, že kontroly vykonáva.

„Na základe zrealizovaných a ukončených kontrol nedisponujeme informáciou, že by nemocnice nedodržiavali normatívy pre personálne zabezpečenie jednotlivých oddelení. Robíme ďalšie kontroly. V tejto chvíli nie sú ukončené,“ uviedlo ministerstvo v stanovisku.

Prípadná pokuta siaha do výšky 9 900 eur. Koľko ich doposiaľ udelili, neuviedli. Šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko sa však pýta, ako majú riaditelia zamestnať zdravotníkov, keď sám štát tvrdí, že ich chýbajú tisícky.

„Riešime to, či riaditelia dodržiavajú normatívy. Ale odkiaľ majú získať sestry a lekárov, keď štát sám priznáva, že ich tu je nedostatok?“ pýta sa.

Podpredseda odborárov Miroslav Mendel však dopĺňa, že za mreže by šli iba tí, ktorí personál nezamestnali vedome. „Pokiaľ nemá dostatok personálu a nikto sa mu nehlási, nikto ho zatvárať nebude,“ dodal.

Viliam Karas legislatívny proces k trestom pre riaditeľov nemocníc nateraz zastavil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál