Na hlavný obsah

Matovič chce kvôli stíhačkám pre Ukrajinu meniť ústavu

Kompetencie chce preniesť na prezidentku.

Stíhačka MiG-29.
Stíhačka MiG-29.Foto: TASR

Mimoriadna schôdza k poskytnutiu stíhačiek MiG-29 Ukrajine zrejme nebude. Líder hnutia OĽANO Igor Matovič prichádza s novým návrhom. Chce túto kompetenciu preniesť na prezidentku Zuzanu Čaputovú.

„Poďme zmeniť ústavu, máme druhé čítanie na tejto nasledujúcej schôdzi a dajme možnosť hlavnej veliteľke ozbrojených síl, aby vyšla zo zákopu, aby rozhodla či migy pôjdu, alebo nepôjdu na Ukrajinu,“ povedal Matovič.

Mimoriadna schôdza k poskytnutiu stíhačiek Ukrajine sa mala konať vo štvrtok (2. 3.). Zvolať sa ju nepodarilo. Ak by kompetencie zahraničnej politiky dostala prezidentka, podľa lídra OĽANO by sa vyriešil problém poverenej vlády, ktorá o takýchto otázkach nemôže rozhodovať.

Problematike darovania stíhačiek Ukrajine sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Barbora Bodáková:

Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) si však stále stojí za tým, aby o migoch rozhodol parlament. „Určite nebudem robiť tú chybu ako Robert Fico, že budem fušovať do ústavy, keďže nie som ústavný právnik. Národná rada prijme uznesenie, v ktorom dá mandát vláde. Hoci ja si myslím, že ten mandát máme na základe vyjadrení viacerých ústavných právnikov,“ uviedol.

Opozícia návrh lídra OĽANO nepodporí. „Ústava by sa nemala meniť takýmito náhlymi impulzami. To je vec, ktorú treba vyriešiť po dôslednej a poriadnej debate,“ zdôraznila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Kompetenciu poverenej vlády rozhodovať o zahraničnopolitických otázkach vylúčila z ústavy strana Smer-SD po páde vlády Ivety Radičovej.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko