Na hlavný obsah

Ministerstvo obrany plánuje nakúpiť 25-tisíc útočných pušiek

Tender chce stihnúť ešte do volieb.

Ministerstvo obrany plánuje nakúpiť 25-tisíc útočných pušiek
Ilustračná snímka – zbraň. Foto: RTVS

Ministerstvo obrany plánuje nakúpiť 25-tisíc útočných pušiek. Tender chce stihnúť ešte do volieb. Nové zbrane majú nahradiť viac ako 60 ročné samopaly, ktoré armáda používa dodnes. Časť nových pušiek má byť americkej výroby.

Približne 25-tisíc útočných pušiek majú dodať rôzni výrobcovia. Rezort nákup rozdelil na dve časti. Nákup 5000 pušiek má pokryť vládny fond Spojených štátov amerických. Pod podmienkou, že pôjde o americké pušky.

Téme sa v Správach RTVS o 16.00 h venovala redaktorka Klára Grausová:

“V rámci 200-miliónového balíka, ktorý nám poskytujú Spojené štáty americké a to na zbavenie sa zastaranej sovietskej techniky, požiadali Ozbrojené sily SR o útočné pušky vrátane príslušenstva. Hovoríme o 5 000 kusoch a predpokladanej hodnote celkovo 15 miliónov dolárov. Okrem toho plánuje ministerstvo obrany obstarať ďalších približne 20-tisíc kusov útočných pušiek a to formou medzinárodného tendra,“ ozrejmila Martina Kovaľ Kakaščíková, hovorkyňa Ministerstva obrany SR.

Rezort obrany oslovil celkovo ôsmich výrobcov z Česka, USA, Kanady, Talianska, Nemecka, Belgicka, Rakúska a aj zo Slovenska, ktorého ešte vlani na jeseň minister Jaroslav Naď (OĽANO) navštívil.

Nové zbrane majú nahradiť staré samopaly vzor 58, ktoré ozbrojené sily používajú od 60-tych rokov. Sú stále funkčné, ale zastarané. Rozdelenie nákupu si však treba podľa generálna vo výslužbe dobre premyslieť.

Ministerstvo obrany čakať neplánuje, a nákup intenzívne pripravuje.

“Termín vyhlásenia súťaže, následne vyhodnotenie ponúk, ako aj termín uzatvorenia zmluvy zatiaľ nie je známy. Je to však jednou z top priorít rezortu, preto realizáciu nákupu očakávame v dohľadnej dobe,“ dodala Kovaľ Kakaščíková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet