Na hlavný obsah

Na sopke v Kongu spozorovali lávu, vulkanológovia varujú pred možnou erupciou

Naposledy vybuchla v roku 2021.

Na sopke v Kongu spozorovali lávu, vulkanológovia varujú pred možnou erupciou
Archívna snímka erupcie sopky Nyamulagira. Foto: TASR/AP

Na vrcholku sopky Nyamulagira vo východnom Kongu sa objavila žiara. Podľa vulkanológov ju spôsobil pohyb lávy v malej hĺbke pri centrálnom kráteri. Informuje o tom v utorok (14. 3.) spravodajský web BBC. K poslednej veľkej erupcii sopky Nyamulagira došlo v roku 2011 a bola najväčšia za posledných 100 rokov.

Sopka Nyamulagira je štítová sopka uprostred národného parku Virunga, kde žijú ohrozené horské gorily. Ak by došlo k ďalšej erupcii, tiekla by láva smerom k parku, varovalo v pondelok (13. 3.) observatórium v konžskej Gome.

Mesto Goma, ktoré má podľa odhadov OSN približne 670-tisíc obyvateľov, aktuálne nie je ohrozené. Sopečný popol a kúsky vychladnutej lávy by však mohol vietor zaviať do obývaných oblastí, dodalo observatórium vo vyhlásení.

Obyvateľov Gomy vyzvali, aby zachovali pokoj, umývali zeleninu a používali balenú vodu. Leteckým spoločnostiam odporučili, aby pri preletoch nad oblasťou zvážili smer vetra. V máji 2021 museli po erupcii sopky Nyiragongo z mesta Goma evakuovať desaťtisíce ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet