Na hlavný obsah

Poslanci v americkom Idahu schválili trest smrti zastrelením

A to v prípade, že nebude k dispozícii smrtiaca injekcia.

Poslanci v americkom Idahu schválili trest smrti zastrelením
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Väzňov odsúdených na trest smrti by v americkom štáte Idaho mohli popraviť zastrelením v prípade, že nebude k dispozícii smrtiaca injekcia. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý v noci na utorok (21. 3.) schválil tamojší Senát a pred uvedením do platnosti ho ešte musí podpísať guvernér Idaha. Informovala o tom agentúra AFP.

Za návrh zákona hlasovali zákonodarcovia v pomere 24:11. Ak ho podpíše i guvernér Brad Little, Idaho sa tak po Utahu, Oklahome, Mississippi a Južnej Karolíne stane piatym americkým štátom, kde popravu zastrelením povolia.

Od roku 1976 v Spojených štátoch popravili zastrelením troch ľudí. Všetky popravy sa odohrali v štáte Utah, posledná v roku 2010.

Agentúra AFP upozorňuje, že americké štáty, ktoré povoľujú trest smrti, majú v poslednom čase ťažkosti so zaobstaraním si potrebných chemikálií do smrtiacej injekcie. Deje sa tak najmä preto, lebo viaceré farmaceutické spoločnosti nechcú byť spájané s popravami väzňov odsúdených na trest smrti.

Americká únia občianskych slobôd (ACLU) však predmetný legislatívny návrh označila za „desivý a zastaralý“. Uviedla tiež, že takýto spôsob popravy „zanecháva následky na všetkých zúčastnených“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet