Na hlavný obsah

Prezidentka žiada Hegera, aby stiahol Klusovu nomináciu na člena Európskeho dvora audítorov

Klus však kandidatúru stiahnuť nechce.

Prezidentka žiada Hegera, aby stiahol Klusovu nomináciu na člena Európskeho dvora audítorov
Nezaradený poslanec Martin Klus. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová požiadala dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera, aby vláda stiahla nomináciu nezaradeného poslanca Martina Klusa na kandidáta za člena Európskeho dvora audítorov. Spravodajský portál Správy RTVS o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

„Na možné reputačné riziká pre Slovensko prezidentka upozornila premiéra vopred, hoci vláda pre schválenie nominácie nepotrebovala prezidentkin súhlas,“ dodal Strižinec.

Nominácii Klusa sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala aj redaktorka Kristína Braxatorová.

Martin Klus sa stiahnuť kandidatúru nechystá. Takýto krok by zvažoval, ak by mal pocit, že škodí Slovensku. V piatok bude o ďalšom postupe diskutovať s premiérom. „Nepôjdem hlavou proti múru a budem sa musieť k veci postaviť aj tak, ako si to predstavuje on,“ povedal.

Tvrdí, že za výsledkom je lobovanie jeho bývalého šéfa Richarda Sulíka u poslancov. U ktorých, to nechcel konkretizovať.

Podľa Hegera hovorí hlasovanie jasne. „Čísla rozhodli. Vždy preferujem prístup, že najlepší majú vyhrať. Treba, aby sa k tomu pán Klus postavil čelom,“ uviedol Heger v Bruseli pre redaktorku RTVS Soňu Hagarovú.

O pozíciu mali záujem aj iní

Český europoslanec Tomáš Zdechovský, podpredseda výboru, pred ktorým Klus v stredu (22. 3.) vystúpil, tiež odporúča Slovensku prísť s novým kandidátom.

„Pán Klus sa nás snažil presvedčiť o tom, že sa zlepší v komunikácii. Ale on nekandiduje na tlačového hovorcu Európskeho dvora audítorov,“ uviedol Zdechovský.

Dodal, že člen dvora sa musí vyznať v kontrole príjmov aj výdavkov Únie. „Zvlášť pri Slovensku, ktoré malo v minulosti množstvo škandálov,“ povedal.

O pozíciu mali záujem aj ďalší kandidáti. Denník N vo februári informoval, že medzi nimi bola aj odborníčka na audit s dlhoročnými skúsenosťami Katarína Kaszasová. Pre Rádiožurnál potvrdila, že sa o pozíciu zaujímala v roku 2021. Za ideálnu kandidátku ju považujú aj líder SaS Richard Sulík aj šéf Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Slovensko na dvore audítorov teraz zastupuje Ladislav Balko, bývalý poradca expremiéra Roberta Fica. Mandát mu mal skončil minulý rok.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala aj redaktorka Katarína Wildová:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko