Na hlavný obsah

Príspevok pre seniorov na ozdravné pobyty v kúpeľoch by sa mohol zvýšiť

Štát by prispieval dvojnásobok súčasnej sumy.

Príspevok pre seniorov na ozdravné pobyty v kúpeľoch by sa mohol zvýšiť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Seniori by mohli dostávať viac peňazí na rekondičné pobyty v kúpeľoch. Poslanci ústavnou väčšinou posunuli na ďalšie rokovanie návrh Hlasu-SD. Ak definitívne prejde parlamentom, štát by mal doplácať raz toľko ako doteraz.

Piešťany, Bardejov, Lúčky či Dudince. Do najrôznejších slovenských kúpeľov sa môžu vybrať dôchodcovia na štátom dotované relaxačné pobyty. Prispieva im sumou 50 eur. Po náraste cien energií a zdražení kúpeľných pobytov to však nestačí.

Mnohí seniori si to nemôžu dovoliť. Pobyt v kúpeľoch ich stojí aj vyše 250 eur. Návrh Hlasu-SD im teraz sľubuje dvojnásobný – teda 100-eurový doplatok.

Možnému zvýšeniu príspevku sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Rita Fleischmannová:

„Zdraželo sa to tak od tých 70 až 80 eur. Čiže tých 50 eur by sa zišlo. Majú veľký záujem o to. Sú radi, že sa stretávajú medzi sebou. Idú aj s priateľmi, že si tam užijú ten týždeň procedúr,“ uviedla Irena Gečevská, tajomníčka Jednoty dôchodcov na Slovensku.

„Pri zvýšených cenách energií, inflácii a zvýšených mzdových nákladoch plus zvýšených potravinových nákladov tieto ceny, ktoré platili doposiaľ slovenskí dôchodcovia, neboli relevantné a nevedeli pokryť náklady kúpeľných zariadení,“ vysvetlil Michal Fajín, riaditeľ Kúpeľov Číž.

Ceny stúpajú

Každoročne dal štát na seniorské rekondičné pobyty 700-tisíc eur. Ak zákon definitívne prejde, štátnu pokladnicu by to malo stáť raz toľko, teda 1,4 milióna eur.

„Všetko ide hore, ceny stúpajú, a tým pádom stúpajú aj ceny rekondičných zariadení. Bez zvýšenia tohto príspevku by sa mnohí seniori nedokázali na tieto pobyty dostať,“ priblížil poslanec Erik Tomáš (nezaradený).

„Vždy je to otázka toho, na čo sa v parlamente nájde politická zhoda. Myslím teraz aj, na aký objem finančných prostriedkov,“ uviedol poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina).

Jednota dôchodcov aj tento rok rozdelí 7 000 poukazov na relaxačné pobyty. Prví seniori by ich mali využiť od konca apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika