Na hlavný obsah

Turecko plánuje schváliť žiadosť Fínska o vstup do NATO ešte pred májovými voľbami

Je šanca, že do NATO vstúpi skôr než Švédsko.

Turecko plánuje schváliť žiadosť Fínska o vstup do NATO ešte pred májovými voľbami
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/ABACA/AA

Turecko plánuje schváliť žiadosť Fínska o vstup do NATO nezávisle od Švédska ešte pred parlamentnými a prezidentskými voľbami. Tie sa budú konať 14. mája.

Agentúre Reuters to v stredu (15. 3.) povedali dva oficiálne zdroje. Fínsky prezident Sauli Niinistö oznámil, že tento týždeň navštívi Turecko, aby so svojím náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom prerokoval žiadosť Helsínk o prijatie do Severoatlantickej aliancie.

„Na stretnutiach, ktoré sa uskutočnia v Istanbule, sa prerokujú bilaterálne vzťahy aj žiadosť Fínska o členstvo v NATO,“ uvádza sa vo vyhlásení Erdoganovho úradu. Niinistö navštívi Ankaru vo štvrtok (16. 3.) a v piatok (17. 3.).

Je veľmi pravdepodobné, že turecký parlament ratifikuje členstvo Fínska v NATO ešte pred májovými voľbami, povedali Reuters dva vysokopostavené zdroje.

„Na pristúpenie Fínska sa pozeráme priaznivo. Nebolo by zlé povedať, že prístupové rozhovory sa uskutočnia v inom termíne ako vo Švédsku,“ uviedol jeden z tureckých vysokopostavených predstaviteľov.

Iný úradník oboznámený so situáciou povedal, že prístup Fínska k teroristickým organizáciám je v súlade s Ankarou a že Helsinki v tomto ohľade podnikli kroky, ktoré Turecko vníma priaznivo.

„Je veľmi pravdepodobné, že nevyhnutný krok pre členstvo Fínska v NATO bude dokončený pred uzavretím (parlamentu) a konaním volieb,“ uviedol tento zdroj. Parlament sa má uzavrieť v polovici apríla pred parlamentnými a prezidentskými voľbami, ktoré sú naplánované na 14. mája.

Dodrží Erdogan sľub?

Erdogan v stredu tiež naznačil, že ratifikáciu členstva Fínska v NATO čoskoro pošle do parlamentu, a vyhlásil, že „dodrží svoj sľub“. „Pán prezident (Niinistö) príde v piatok (17. 3.) do Turecka a stretneme sa. Potom splníme svoj sľub,“ povedal Erdogan.

Švédsko a Fínsko o vstup do NATO požiadali vlani v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajinu. Ich prijatie musí odsúhlasiť všetkých 30 členských krajín aliancie; zostáva ešte ratifikácia zo strany Maďarska a Turecka.

Spojené štáty a ďalší členovia aliancie dúfajú, že sa obe severské krajiny stanú členmi na summite NATO, ktorý sa má konať 11. až 12. júla v litovskom hlavnom meste Vilniuse.

Švédsky premiér Ulf Kristersson v utorok (14. 3.) rovnako povedal, že je teraz väčšia šanca, že Fínsko vstúpi do Severoatlantickej aliancie skôr ako Švédsko. Proti nemu má Ankara väčšie výhrady. Kritizuje krajinu za to, že podľa nej poskytuje útočisko kurdským radikálom a odporcom islamu nebráni vo verejných protimoslimských prejavoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet