Na hlavný obsah

Už od septembra stúpa počet ľudí, ktorí sú ohrození stratou bývania

Neziskové organizácie majú čoraz viac klientov, ktorí u nich vyhľadávajú pomoc vôbec po prvý raz.

Už od septembra stúpa počet ľudí, ktorí sú ohrození stratou bývania
Ilustračná snímka – ľudia bez domova. Foto: RTVS

Ľudí bez domova pribúda. Neziskové organizácie majú čoraz viac klientov, ktorí u nich vyhľadávajú pomoc vôbec po prvý raz. Už od septembra stúpa počet ľudí, ktorí sú ohrození stratou bývania. Situácia sa nezlepšila.

Viac ľudí, ktorí prichádzajú o strechu nad hlavou, badať v Bratislave aj v Košiciach.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Klára Grausová:

“Za posledný mesiac kolegovia prijímajú v priemere asi dve žiadosti denne, kedy pomáhame ľuďom, ktorí sa tu ešte neocitli. A už to nie je v závislosti len od počasia. Ale tých problémov naozaj pribúda,“ uviedla Soňa Hlaváčová, vedúca zariadenia krízovej intervencie Charitného domu sv. Alžbety, Košice.

“V teréne alebo v rámci nášho denného centra máme od začiatku roka 92 prvokontaktov,“ informovala Alexandra Kárová, výkonná riaditeľka neziskovej organizácie Vagus.

“V nocľahárni hovoríme v porovnaní s jesennými mesiacmi o približne dvojnásobnom náraste nových klientov. A omnoho väčšie čísla ešte máme v ošetrovni svätej Alžbety,“ dodal Jozef Kákoš, riaditeľ organizácie Depaul Slovensko. Mnoho nových ľudí privádza do zariadení pre ľudí bez domova zdražovanie.

Pomoc vyhľadáva aj čoraz viac ľudí, ktorí majú nejaký príjem a bývajú v ubytovniach. Ešte donedávna situáciu zvládali, teraz im však po zaplatení nákladov nezvýši na jedlo, alebo už nezvládajú platiť vôbec. Krízu cítia aj samotné organizácie.

“Ak by ale ten rast nákladov pokračoval tak aj my potrebujeme potom pomôcť či už z verejnej správy, od štátu, ministerstva alebo podobne,“ povedal Kákoš.

“Máme veľa ľudí, ktorí sú na hranici straty bývania. A ktorí skutočne ak by im hrozila strata bývania, tak to budú veľké počty, ktorým bude treba pomôcť,“ uviedol Kákoš.

Údaje o ľuďoch bez domova na Slovensku zo sčítania 2021 zverejní štatistický úrad pred letom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko