Na hlavný obsah

Na vlastnej koži si viacerí vyskúšali, aké je to nemať domov

Podujatím Noc vonku chcú búrať predsudky voči ľuďom bez domova.

Na vlastnej koži si viacerí vyskúšali, aké je to nemať domov
Ilustračná snímka človeka bez domova. Foto: Unsplash

Na zhoršujúcu sa situáciu ľudí bez domova opäť upozorňuje deviaty ročník podujatia Noc vonku v Bratislave.

Skupinové prespatie pod holým nebom v areáli kultúrneho centra Nová Cvernovka zorganizovalo po dvoch pandemických rokoch občianske združenie Vagus. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovali redaktorky RTVS Mária Petríková a Simona Beňová.

Problém bezdomovectva sa nerieši

Na vlastnej koži si viacerí vyskúšali, aké je to nemať domov. Zároveň chceli upozorniť kompetentných, že sa problém bezdomovectva nerieši. Aj tí najchudobnejší totiž podľa združenia čelia v dôsledku inflácie a zdražovania potravín extrémnej chudobe.

Stráviť v zime jedinú noc na ulici, bez strechy nad hlavou, je skúsenosť na celý život. „Pre mnohých je to každodenná realita,“ hovorí riaditeľka občianskeho združenia Vagus Alexandra Kárová.

„Keď človek nemá stabilné zázemie, nemá sa kde kvalitne vyspať alebo sa navečerať, tak len ťažko si môže udržať dlhodobé stabilné zamestnanie,“ dodala.

Podujatím Noc vonku chcú preto búrať predsudky voči ľuďom bez domova a upozorniť na to, že aj keď sú na ulici, stále sú súčasťou našej spoločnosti, a ich počet stúpa.

Zámerne robia akciu v zime a vo štvrtok (1. 12.), aby sa ľudia ráno postavili zo zeme, oprášili a išli do práce. Vyskúšať si to do Novej Cvernovky prišli viacerí.

„Chcel som vyskúšať, aké to majú ľudia bez domova na ulici. A aký je to pocit prežiť takúto zimu,“ uviedol jeden z účastníkov akcie.

Nie všetci vydržali vonku celú noc

Už o deviatej večer mali rozložené kartóny, spacia vaky a na sebe teplé oblečenie či čaj v termoske. Po rozprávke na dobrú noc išli spať. To sa však niektorým nepodarilo, keďže v noci mrzlo.

„Zvládla som to asi do jednej v noci. Potom som sa presunula do budovy, lebo mi bola taká zima, že som mala pocit akoby mi praskali kosti,“ povedala účastníčka podujatia Noc vonku.

Ráno pripravili dobrovoľníci pre účastníkov palacinky a teplý čaj či kávu. Kto nemohol prísť osobne, mohol podporiť akciu aj na balkóne či v záhrade.

Na Slovensku žije podľa aktuálnych údajov viac ako 23 000 ľudí bez domova a ďalších vyše 660 000 žije pod hranicou príjmovej chudoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál