Na hlavný obsah

V Kolumbii zatkli Slováka, ktorý je jedným z najhľadanejších ľudí v Európe

Pátrali po ňom v štyroch krajinách, na muške ho mal aj Interpol.

Údajného priekupníka s drogami zo Slovenska Michala Píša zatkla kolumbijská polícia uplynulú nedeľu (12. 3.) v meste Cartagena.

Ako upozorňuje denník El Colombiano, v Európe po tomto 28-ročnom mužovi pátrali v štyroch krajinách. Na muške ho mal aj Interpol a išlo o jedného z najhľadanejších ľudí na starom kontinente. Vlani o ňom informovala aj Polícia SR na svojom facebooku.

Podľa Metropolitnej polície z Cartageny podozrivého Slováka dolapili v bytovom dome v štvrti Manga na základe zatykača vydaného Interpolom. V Cartagene sa oficiálne zdržiaval ako turista. Kolumbijská polícia sa rozhodla zakročiť, keďže mala podozrenie, že sa chystá opustiť krajinu.

Cartagenské noviny El Universal napísali, že zásah naplánovali v Bogote a na základe súdneho príkazu ho v Cartagene vykonala jednotka kolumbijského Riaditeľstva kriminálneho vyšetrovania a Interpolu.

Drogová trestná činnosť

Ako uvádza denník El Tiempo, v Európe tohto muža hľadali od septembra 2022 v súvislosti s drogovou trestnou činnosťou. Fungoval údajne v rámci 50-členného kartelu pôsobiaceho v oblasti Bratislavy, Žiliny a Českej republiky. Zodpovedal vraj za dovoz a predaj zakázaných látok, ako napríklad metamfetamínu.

Podľa informácií televízie JOJ, ktorá na zatknutie Slováka v Kolumbii upozornila, ho na Slovensku vyšetrovali v rámci prípadu Parketár.

Kolumbijské orgány teraz čakajú na žiadosť Slovenska o vydanie zatknutého. Medzitým zisťujú, či v Kolumbii nenadviazal kontakty s miestnymi drogovými skupinami.

Žiadosť o vydanie na Slovensko

Ministerstvo spravodlivosti (MS) pripravuje v zrýchlenom režime žiadosť a materiály k vydaniu obvineného Píša na Slovensko. Žiadosť zašlú kolumbijským orgánom diplomatickou cestou. Potvrdil to Timotej Lauko z tlačového oddelenia rezortu spravodlivosti.

„Menovaný je obvinený pre obzvlášť závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok, jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania s nimi,“ priblížil Lauko. Medzinárodný zatýkací rozkaz vydal Okresný súd Trenčín.

„MS SR dňa 14. marca v zmysle požiadavky kolumbijských orgánov požiadalo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o zaslanie verbálnej nóty Ministerstvu zahraničných vecí Kolumbijskej republiky,“ dodal Lauko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet