Na hlavný obsah

V Rusku zadržali amerického novinára. Údajne ho podozrievajú zo špionáže

Ide o reportéra amerického denníka The Wall Street Journal.

V Rusku zadržali amerického novinára. Údajne ho podozrievajú zo špionáže
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/AP/Patrick Semansky

Ruská tajná služba FSB zadržala v Jekaterinburgu na Urale reportéra amerického denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evana Gershkovicha. Tajná služba novinára, ktorý je americkým občanom, podozrieva zo špionáže, informuje agentúra Interfax. Gershkovich podľa informácií na webe WSJ pokrýva dianie v Rusku, na Ukrajine a v ďalších štátoch bývalého ZSSR.

Novinár vinu pred súdom odmietol, informovala agentúra TASS. Gershkovichov advokát novinárom povedal, že ho nepustili ani do súdnej siene.

Ruská tajná služba uviedla, že Američana zadržala pri „pokuse získať tajné informácie“. Proti Gershkovichovi už úrady začali trestné stíhanie. Hrozí mu až 20 rokov odňatia slobody, uvádza Interfax.

Už v stredu (29. 3.) si lokálne médiá všimli, že novinár zmizol, podotýka nezávislý portál Meduza. Podľa webu 66.ru mladý novinár, ktorý sa narodil v roku 1991, pricestoval do Jekaterinburgu, aby tu napísal článok o žoldnierskej Vagnerovej skupine, ktorá sa podieľa na ruskej invázii na Ukrajinu. V meste ho sprevádzal PR špecialista Jaroslav Širšíikov. Ten uviedol, že Gershkovich pôsobí už šesť rokov v Moskve.

Hrozí mu 20 rokov odňatia slobody

V stredu miestne médiá tiež informovali, že príslušníci silových štruktúr pri jednej z reštaurácií v Jekaterinburgu zadržali osobu tak, že jej pretiahli cez hlavu sveter. Širšíikov uviedol, že zadržaným by mohol byť práve Gershkovich.

Novinárovi hrozí až 20 rokov odňatia slobody, uviedli ruské agentúry. Dĺžku väzby stanovil súd do 29. mája s tým, že novinár bude umiestnený do moskovskej väzobnej väznice Lefortovo. Proces bude vedený v stupni utajenia „prísne tajné“, uviedol súd po pojednávaní za zatvorenými dverami.

Podľa TASS reportér denníka WSJ vinu pred súdom poprel. Samotný denník vydal predtým vyhlásenie, v ktorom „dôrazne odmietol“ obvinenia zo strany FSB a žiadal o Gershkovichovo okamžité prepustenie.

Právnik obvineného Daniil Berman uviedol, že ho nevpustili do súdnej siene. „Povedali mi, že už má advokáta ex offo,“ citoval ho TASS. Podľa agentúry RIA Novosti musel byť Lefortovský súd pred pojednávaním Gershkovichovho prípadu vyprataný pre bombovú hrozbu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet