Na hlavný obsah

Výhodnejšie parkovať budú môcť v Nitre iba ľudia, ktorí zaplatili poplatky za odvoz odpadu

Krajská prokuratúra tieto pravidlá napadla na súde.

Výhodnejšie parkovať budú môcť v Nitre iba ľudia, ktorí zaplatili poplatky za odvoz odpadu
Ilustračná snímka zaparkovaných áut. Foto: RTVS

Cenovo výhodnejšie parkovať s takzvanou parkovacou kartou budú môcť v Nitre iba ľudia, ktorí majú zaplatené poplatky za odvoz odpadu. Takéto pravidlá určilo mesto ešte v roku 2020. Hoci ich krajská prokuratúra napadla na súde s tým, že odporujú zákonu, ten jej argumenty neuznal.

Dvadsať až päťdesiat centov za hodinu parkovania cez parkovací automat verzus desať eur s parkovacou kartou ročne pre miestnych a sto eur pre ľudí bez trvalého pobytu.

Parkovacia karta sa v Nitre oplatí najmä tým, ktorí v spoplatnených zónach bývajú či pracujú. Už vyše dvoch rokov ju však získajú len ak nemajú podlžnosti na smetnom. S jeho vymáhaním majú samosprávy často problémy.

„Zlepšila sa pozícia mesta. Je to taký nástroj navyše pre mesto, ako motivovať ľudí, aby platili poplatky,“ uviedol prednosta Mestského úradu v Nitre Martin Horák.

Systém na súde napadla prokuratúra s tým, že samospráva takéto sankcie sama vytvárať nemôže. Podľa mesta zas platenie za odpad nie je sankciou, ale povinnosťou ľudí. Súd napokon nesúlad so zákonom, ktorý prokuratúra namietala, nenašiel.

Parkovaniu v Nitre sa venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Vnímame, že svojím spôsobom to bola precedentná vec. Aj iné samosprávy očakávali tento rozsudok. Už pred nami to malo takto zregulované mesto Trenčín, Trnava aj Prešov,“ dodal Horák.

„Prokuratúra sa podrobne oboznámi s písomným odôvodnením rozhodnutia súdu a následne zváži podanie kasačnej sťažnosti na Najvyšší správny súd SR, v ktorom bude žiadať kasačnou sťažnosťou napadnuté rozhodnutie zrušiť,“ priblížil prokurátor Krajskej prokuratúry v Nitre Jaroslav Maček.

Prokuratúra v Nitre už v minulosti v rámci parkovacej politiky mesta napadla viaceré pravidlá. Napríklad aj to, keď si poslanci schválili parkovanie v meste zadarmo. Od tejto praktiky však sami napokon ustúpili.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny