Na hlavný obsah

Zatknutie Putina v zahraničí by znamenalo vyhlásenie vojny Rusku, tvrdí Medvedev

K zatknutiu však podľa neho nikdy nedôjde.

Zatknutie Putina v zahraničí by znamenalo vyhlásenie vojny Rusku, tvrdí Medvedev
Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Foto: TASR

Pokus o zatknutie ruského prezidenta Vladimira Putina v zahraničí na základe zatykača Medzinárodného trestného súdu (ICC) by Moskva považovala za vyhlásenie vojny Rusku. V stredu večer na to upozornil bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. Informovala o tom agentúra AFP.

„Predstavme si situáciu, že súčasná hlava jadrového štátu prichádza povedzme na územie Nemecka a zatknú ju. Čo to je? Vyhlásenie vojny Ruskej federácii,“ povedal Medvedev, podpredseda ruskej Rady bezpečnosti.

Dodal, že v takomto prípade by boli ruské rakety vypálené na „Bundestag, kanceláriu spolkového kancelára a podobne“. Podľa neho však k zatknutiu Putina v zahraničí nikdy nedôjde.

Ruský exprezident uviedol, že zatykač ICC ešte viac zhorší zlé vzťahy Moskvy so Západom. Moskva považuje rozhodnutie ICC za nezákonné a Rusko preto v pondelok (20. 3.) začalo trestné konanie proti niekoľkým jeho sudcom a hlavnému prokurátorovi Karimovi Khanovi.

ICC v piatok (17. 3.) vydal zatykač na Putina za nezákonné deportácie ukrajinských detí do Ruska, čo je vojnový zločin. Pre podobné obvinenia vydal zatykač aj na ruskú komisárku pre práva detí Mariju Ľvovovú-Belovovú.

Medvedev, ktorý bol počas svojho pôsobenia na poste ruského prezidenta v rokoch 2008 až 2012 považovaný za relatívne liberálneho, sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vyjadruje mimoriadne ostro. Západu sa mnohokrát vyhrážal aj použitím jadrových zbraní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet