Na hlavný obsah

Úradnícka vláda je stále v hre. Objavili sa informácie, že by ju prezidentka mohla vymenovať po sviatkoch

Prezidentský palác to nepotvrdil.

Úradnícka vláda je stále v hre. Objavili sa informácie, že by ju prezidentka mohla vymenovať po sviatkoch
Prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: RTVS

Diskusia o možnej úradníckej vlády neutícha. Medzi poslancov sa dokonca dostala neoverená informácia, že prezidentka by ju mohla vymenovať po Veľkej noci. Prezidentský palác to nepotvrdil.

Tému otvorili problémy so schvaľovaním zákonov k plánu obnovy a pochybnosti o chýbajúcej previerke povereného ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO).

Možnosť úradníckej vlády je stále v hre. Hovoria to viacerí poslanci aj členovia vlády. Spomínajú sa dokonca konkrétni ľudia a aj termín – hneď po Veľkej noci.

„S pani prezidentkou som sa na túto tému nerozprával,“ tvrdí poverený predseda vlády SR Eduard Heger.

„Tieto šumy som zachytil aj ja, nečudujem sa pani prezidentke, pretože pozerať sa na tento marazmus a chaos, v ktorom sme vďaka vláde Eduarda Hegera, asi už došla trpezlivosť aj jej,“ hovorí poslanec NR SR, generálny manažér strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok.

„Pokiaľ by to išlo nad rámec politických šumov alebo želania si opozície na čele s Pellegrinim a Ficom, tak by asi pani prezidentka o tom s nami hovorila,“ vyhlásil poverený minister obrany SR Jaroslav Naď.

Prezidentský palác šumy nechce komentovať. Naďalej trvá na stanovisku, že hlava štátu je pripravená vymenovať úradnícku vládu, ak by kabinet Eduarda Hegera zásadne zlyhal.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Wildová:

„Môžem urobiť veľkorysé politické a silové gesto a vymeniť túto vládu za úradnícku, asi by som na tom aj získala politické body, som ale presvedčená, že pre Slovensko by to nebolo to najlepšie riešenie. Úradníckej vláde by opatrenia alebo zákony v parlamente neprechádzali. Napriek tomu, ak táto vláda zásadným spôsobom zlyhá, pristúpim k tomu kroku,“ skonštatovala ešte koncom marca prezidentka SR Zuzana Čaputová.

Kauza Mikulec

„Naša vláda má výsledky. Áno čaká nás ešte schválenie školského zákona v parlamente v máji, na ktoré sa sústredíme, lebo je to podmienka pre plán obnovy. Ostatné míľniky plánu obnovy plníme. Jediný tlak, ktorý tu vnímam je od Petra Pellegriniho. Tŕňom v oku je tá vládna limuzína, ja mu ju pokojne požičiam a budem jazdiť na tom aute od jeho sestry,“ povedal Heger.

„Je to také úbohé. Najprv lieta vládnym špeciálom na stranícku akciu do Košíc a teraz sa tú oháňa nejakou limuzínou. Keď je taký frajer, nech sa toho vzdá,“ reagoval Šutaj Eštok.

Spúšťačom rečí o vymenovaní úradníckej vlády je okrem problémov so zákonmi potrebnými pre plán obnovy aj kauza chýbajúcej previerky povereného ministra vnútra Romana Mikulca.

„Neviem, či to bude mať až také zásadné dosahy na túto poverenú vládu. Ja to vnímam tak, že Roman Mikulec je tým najslabším článkom tejto poverenej vlády a preto aj udreli tam,“ vyhlásil predseda Výrobu NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (SaS).

„My už máme vo vláde minimum. Romana Mikulca a Natáliu (Milanovú, pozn. redaktora). Ak vy chcete silou mocou vymenovať úradnícku vládu, lebo sa chcete zapáčiť voličom Hlasu, tak je to vaše plné právo. Ale prosím vás, nájdite si k tomu normálnu výhovorku,“ uviedol na sociálnej sieti Igor Matovič (OĽANO).

„V prípade Romana Mikulca nebude pani prezidentka komentovať žiadne čiastkové informácie dovtedy, kým sa dôkladne neoboznámi so všetkými okolnosťami prípadu,“ informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Národný bezpečnostný úrad začne konanie voči Romanovi Mikulcovi na budúci týždeň. Podľa zákona má rok na to, aby rozhodol o pokute.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko