Na hlavný obsah

Od júla sa zmenia podmienky, za akých môžu bežní ľudia pripomienkovať návrhy zákonov

Nové pravidlá kritizuje takmer 90 neziskových organizácií.

Od júla sa zmenia podmienky, za akých môžu bežní ľudia pripomienkovať návrhy zákonov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Od júla sa zmenia podmienky, za akých môžu bežní ľudia pripomienkovať návrhy zákonov. Postaral sa o to vicepremiér Štefan Hollý z hnutia Sme rodina. Nové pravidlá kritizuje takmer 90 neziskových organizácií. Podľa nich ide o priamy zásah do základov demokracie.

Pripomienkovať návrhy zákonov sa dá dnes rôzne. Ľudia bez prístupu na internet môžu použiť papierové hárky. Hromadné pripomienky sa dajú zase zbierať cez internetové portály ako mojapeticia.sk či peticie.com, kde stačí vyplniť svoje údaje. Po novom sa možnosti výrazne zúžia.

Pripomienkovaniu návrhov zákonov sa venovala Barbora Šišoláková:

„Od 1.7. prichádza k zmene legislatívnych pravidiel vlády tak, že verejnosť ale aj mimovládne organizácie budú môcť predkladať akékoľvek pripomienky, či už hromadné alebo obyčajné, len prostredníctvom portálu Slov-lex,“ ozrejmila Katarína Batková, riaditeľka OZ Via Iuris.

Pred podaním pripomienky sa treba na Slov-lexe prihlásiť, nájsť a preštudovať si príslušný zákon, a následne aj konkrétnu pripomienku. Takýto postup je podľa neziskových organizácií pre bežných ľudí mimoriadne náročný.

„Je tam niekoľko bariér, ktoré musí vlastné tá konkrétna osoba prekonať na to, aby dokázala podporiť hromadnú pripomienku a prispieť snahe zmeniť návrh zákona odborníkmi,“ dodala Batková.

Na otázku, čo chcel Hollý, takouto zmenu dosiahnuť, RTVS neodpovedal. Vo svojom stanovisku poukazuje na to, že takýto postup na Slov-lexe funguje už šesť rokov.

Nové zmeny hnevajú desiatky organizácií

K Via Juris sa pridali desiatky ďalších organizácií, ktoré nové zmeny hnevajú. Obracajú sa na vládu s požiadavkou, aby ich zvrátila.

„Výzva 85 organizácií, aby vláda zmenila Legislatívne pravidlá vlády tak, aby zbierať podpisy pod pripomienky bolo možné aj offline na podpisové hárky alebo prostredníctvom petičných webov, je nielen v rozpore so zákonom, ale aj absurdná,“ myslí si Štefan Hollý (Sme rodina), podpredseda vlády SR pre legislatívu.

„Už sa tým zaoberám, dal som si pripraviť dostatočné informácie k tomu aby som vedel na to kvalifikovane odpovedať, a to aj urobím keď tie informácie budem mať,“ povedal Eduard Heger, poverený predseda vlády.

Nové zmeny pripomienkovania schválila vláda ešte v decembri. Verejnosti ich vtedy nekomunikovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko