Na hlavný obsah

Plynu máme na Slovensku dosť, hovorí Hirman. Ceny by sa podľa analytikov nemali výrazne zvyšovať

Slovenské zásobníky sú plné na 60 percent.

Poverený minister hospodárstva Karel Hirman.
Poverený minister hospodárstva Karel Hirman.Foto: TASR

Plynu máme v zásobníkoch dostatok, a to aj na ďalšiu vykurovaciu sezónu. Zhodli sa dočasne poverený minister hospodárstva Karel Hirman a šéf Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) Miroslav Kulla.

Podľa analytikov sa dramaticky nezmenia ani jeho ceny, štát ich totiž pre domácnosti reguluje. Pre umelé znižovanie cien však Slováci energiami nešetria ani v čase krízy.

Slovenské zásobníky sú plné na 60 percent. Slovenské domácnosti si tak môžu vydýchnuť, minister Hirman ubezpečil, že plynu máme dosť aj na ďalšie obdobie.

„Máme veľmi slušný a dostatočný základ plynu pre budúcu vykurovaciu sezónu. Spolu s diverzifikačnými kontraktami vieme už teraz povedať, že plyn pre Slovensko máme zabezpečený,“ uviedol.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová:

Podľa šéfa SPP Kullu máme v zásobníkoch viac plynu než je priemer Európskej únie. Pre Slovensko bola doteraz hlavným problémom závislosť od ruského plynu. Vojna na Ukrajine z Ruska urobila nespoľahlivého partnera, Slovensko sa preto muselo začať obzerať po iných dodávateľoch.

Kulla hovorí, že v súčasnosti sme schopní nahradiť 70 percent plynu z Ruska. „Podarilo sa nám zabezpečiť nákup plynu zo všetkých svetových strán. Predĺžili sme zmluvu so spoločnosťou BP, ktorá nás zásobuje zemným plynom z oblasti Severného mora. Predĺžili sme aj zmluvu s Exxon Mobil a zabezpečili plyn od ďalších troch významných európskych partnerov,“ vysvetlil.

Domácnosti šetria plynom najmenej

Analytik Radovan Potočár vysvetľuje, že Slovensko vďačí za dobré zásoby aj miernej zime. Situáciu na európskom trhu však môžu ovplyvniť viaceré faktory, napríklad aj situácia v Číne.

„Čína nemá veľké uskladňovacie kapacity, nemá ani plynovodné prepojenia a je do veľkej miery odkázaná na dovoz LNG. V prípade, že by sa čínsky dopyt významnejšie rozhýbal, znamenalo by to menej plynu pre Európu,“ spresnil Potočár.

Vďaka kompenzáciám zo strany štátu domácnosti zatiaľ výkyvy na trhu nepocítili. Analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana hovorí, že plyn šetrili najmä veľkí odberatelia, domácnosti šetrili najmenej. Chýba totiž mechanizmus, ktorý by k tomu ľudí motivoval.

„Domácnosti síce na svojich účtoch vidia pomerne lacný plyn, ale nevidia to, že sú za ním obrovské kompenzácie a dotácie, ktoré tie isté domácnosti musia platiť formou daní do štátneho rozpočtu,“ skonštatoval Ďurana.

Hoci sa SPP podarilo diverzifikovať dodávky plynu, zmluvu s ruským Gazpromom nemôže bez sankcií rozviazať až do konca roka 2024.

Zásobám plynu v SR sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval aj redaktor Vladimír Amrich:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika