Na hlavný obsah

Sudca odmietol žalobu na Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela staršieho

Hrozilo im väzenie za údajné podplácanie.

Sudca odmietol žalobu na Roberta Kaliňáka a Jozefa Brhela staršieho
Na snímke (zľava) Robert Kaliňák a podnikateľ Jozef Brhel starší. Foto: TASR/Koláž RTVS

Sudca odmietol obžalobu exministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a oligarchu Jozefa Brhela staršieho. Upozornil na to v utorok (4. 4.) spravodajský web pluska.sk. Potvrdila to hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Rozhodnutie súdu nie je právoplatné.

Na dvojicu podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry žalobu ešte 28. marca, a to za podozrenie z „dorovnávania platu“ bývalému šéfovi finančnej správy Františkovi Imreczemu.

Obžalobu pridelili sudcovi Petrovi Pulmanovi. Ten 3. apríla rozhodol, že vec vracia prokurátorovi. Podľa neho sa pri vyšetrovaní urobili závažné procesné chyby, medzi nimi najmä porušenie práva na obhajobu. 

,,Vrátenie veci prokurátorovi, nie je možné pre akékoľvek chyby prípravného konania, ale len pre závažné chyby týkajúce sa procesných pochybení orgánov prípravného konania, ktoré majú zvlášť vplyv na uplatnenie obhajobných práv obvineného a nemožno ich v konaní pred súdom sanovať,“ uviedol Pulman v uznesení.

Sudca mal po preskúmaní obsahu obžaloby a obsahu jej dvojzväzkového spisu zistiť, že existujú dôvody na jej odmietnutie. V uznesení ďalej priznal, že reagoval skôr, než sa k obvineniu stihli vyjadriť Brhel st. a Kaliňák.

,,Samosudca nemal žiadny dôvod čakať na prípadnú reakciu obvinených na podanú obžalobu, pretože sám zistil, že tu došlo k závažnému porušeniu práv na obhajobu a obvinení budú mať samozrejme možnosť vyjadriť sa k rozhodnutiu či už vo forme podania sťažnosti alebo vo forme vyjadrenia k sťažnosti prokurátora,“ priblížil.

Pulman naznačil, že jeho rozhodnutie zrejme napadne prokurátor na Najvyššom súde SR.

Fico hovorí o pošpiňovaní opozície

 O rozhodnutí ŠTS informoval na utorkovej tlačovej konferencii šéf Smeru-SD Robert Fico. „Podľa procesných pravidiel platí, že odmietnutie obžaloby prichádza vtedy, keď sa zistia zásadné pochybenia,“ skonštatoval.

Hovorí o pošpiňovaní opozície. Sudca mal podľa Fica obžalobu odmietnuť, pretože Kaliňák nevypočuli ani neoboznámili s výsledkami vyšetrovania. Fico tiež tvrdí, že exminister nemal možnosť podať návrhy na doplnenie dokazovania.

Kaliňák na tlačovej konferencii povedal, že rozhodnutie ŠTS konštatuje viac ako 12-násobné porušenie Trestného poriadku. Považuje to za zrkadlo úrovne ÚŠP. Uznesenie o odmietnutí obžaloby svedčí podľa neho o tom, že ide o politický prípad.

Prípadu sa v Správach RTVS o 19.00 h venoval aj redaktor Timotej Pisch:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko