Na hlavný obsah

Vzácne plemeno koňov sa stalo centrom sporu. Chcú ich presťahovať z ich prirodzeného prostredia

Miestni chcú, aby kone ostali na Muránskej planine.

Vzácne plemeno koňov sa stalo centrom sporu. Chcú ich presťahovať z ich prirodzeného prostredia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Zonácia Národného parku Muránska planina prináša prvé komplikácie. Ochranári a lesníci sa nevedia dohodnúť na podmienkach chovu vzácneho plemena norika muránskeho. Hrozí, že kone presťahujú z ich prirodzeného prostredia.

Pred viac ako 70 rokmi na Muránskej planine založili chov norika muránskeho. Štátni lesníci od roku 1950 odchovali viac ako 4 000 koní. Špecifikom je, že je vyšľachtený na prácu v lese. Takmer celý rok žije v náročných podmienkach vo voľnej prírode.

Po reforme národného parku sa ministerstvo životného prostredia stará o lesy, pasienky a všetky budovy. Ministerstvo pôdohospodárstva má v správe kone, zamestnancov a stroje. Aj preto chcú kone presťahovať do národného žrebčína.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Martina Beshirová:

„Sme v zložitej právnej situácii. Chov aj zamestnanci nie sú v rezortných priestoroch. Už aj došlo k pracovnému úrazu, čo je komplikovaná situácia, keď nemáte svojich zamestnancov na pracovisku, kde neviete zabezpečiť bezpečnosť,“ vysvetlil poverený minister agrorezortu Samuel Vlčan.

Podľa lesníkov sa ochranári z národného parku nechcú dostatočne spolu podieľať na financovaní chovu. Naopak, envirorezort tvrdí, že postupuje podľa zákona a podľa dohody mal byť chov norika naďalej v správe lesov. Ochranári hovoria, že im záleží na tom, aby norik ostal na Muránskej planine.

„Prvýkrát v dejinách chovu norika to bude podporovať aj ministerstvo životného prostredia. Budeme prispievať finančne, takisto poskytujeme bezplatne stajne, ktoré opravíme,“ povedal poverený šéf rezortu Ján Budaj.

Kritika miestnych

Obyvatelia regiónu aj samosprávy bojujú za to, aby kone ostali na planine. Podľa nich ide o plemeno, ktorým by sa Slovensko malo pýšiť. Iní zasa kritizujú novelu národných parkov a označujú ju za nedomyslenú.

„Nech sa spamätajú aj jeden pán minister aj druhý pán minister. Nech riešia v prospech ľudí a nie seba, svoje egá nech zahodia preč,“ uviedol starosta obce Muráň Roman Goldschmidt.

Kde sa dvaja bijú, tretí zvíťazí, však v tomto prípade neplatí. Ten tretí, to sú kone a ľudia, ktorí sa o ne dlhé roky starajú, na to doplatí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny