Na hlavný obsah

Bratislava a Záhorie opäť bojujú s komármi. V niektorých oblastiach je až kalamitná situácia

Magistrát v boji proti komárom, už po druhý raz, nasadil helikoptéru.

Bratislava a Záhorie opäť bojujú s komármi. V niektorých oblastiach je až kalamitná situácia
Na snímke zásah proti komárom. Foto: RTVS

Bratislava a Záhorie opäť bojujú s komármi. V niektorých oblastiach je až kalamitná situácia ako dôsledok májových dažďov a zvýšenej hladiny Dunaja a Moravy. Magistrát v boji proti komárom, už po druhý raz, nasadil helikoptéru.

Biologický prípravok BTI, ktorí ničí larvy komárov rozprašuje nad riekou špeciálna helikoptéra. Piloti presne vedia kam majú granulát vysypať. Vrtuľník zasahuje najmä na miestach s vysokým stupňom ochrany a tiež na miestach kde je náročné sa dostať a to najmä v okolí rieky Morava.

“Je tu prípravné zariadenie, v ktorom už pripravíme predpísané množstvo BTI látky. Potom vrtuľník položí dávkovacie zariadenie, ani nepristane pri tom a priebežne to dopĺňame,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Detonics Ján Fehér.

Boju s komármi sa venovala redaktorka RTVS Barbora Škulová:

“Každé jedno dávkovanie je potom veľmi presne analyzované, dôležité je, že tento vrtuľník je vybavený precíznym dávkovacím systémom. Takže my aplikujeme predpísané množstvo po dohode,“ doplnil Fehér.

“Túto sezónu je to druhý letecký zásah. Popri tom prebiehajú simultánne aj zásahy pozemné a zasahujeme biologickým larvicídom, ktorý likviduje larvy komárov ešte predtým než sa stihnú vyliahnuť,“ ozrejmil koordinátor regulácie komárov hlavného mesta Bratislavy Michal Stano.

Zásahy treba vykonávať naraz

Podľa odborníčky na komáre treba vykonávať zásahy na viacerých miestach naraz, inak stratia význam.

“Tie záplavové komáre preletia až niekoľko kilometrov. Čiže, ak Bratislava zasiahne a okolité dediny alebo kraje nezasiahnu v tom istom čase, vyliahnuté komáre znova zaletia do Bratislavy,“ vysvetlila odborníčka na komáre, Biomedicínske centrum SAV Viktória Čabanová.

Výskytu komárov sa aj napriek ich intenzívnemu ničeniu nedá predísť úplne. Majitelia domov a záhrad preto od mesta dostali BTI tablety. Prevziať si ich môžu na Magistráte hlavného mesta alebo miestnych úradoch.

„Máme informácie, že z niektorých mestských častí sa v priebehu niekoľkých týždňov už všetko rozdalo takže dopyt je veľký,“ dodal Stano. Boj s komármi sa nekončí. Odborníci aj s dobrovoľníkmi budú liahniská komárov kontrolovať počas celého leta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny