Na hlavný obsah

Kampaň pred voľbami v Turecku začína byť podľa pozorovateľov špinavšia. V spoločnosti to zvyšuje napätie

Erdogan vytiahol zmanipulované video.

Kampaň pred voľbami v Turecku začína byť podľa pozorovateľov špinavšia. V spoločnosti to zvyšuje napätie
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Foto: TASR/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, ktorému prieskumy pred nedeľňajšími (14. 5.) voľbami prisudzujú skôr porážku, najnovšie na sociálnej sieti vystrašil verejnosť. Vyvolal obavy o pokojné odovzdanie moci v prípade, že by vyhral opozičný kandidát.

Prezident totiž vyzval svojich priaznivcov, aby „bránili svoju budúcnosť“ podobne, ako to urobili počas puču v roku 2016, keď sa moc pokúsila prevziať časť armády. Jeho protikandidát (pre svoj výzor a prejav prezývaný tiež Kemal – turecký Gandhi) verejnosť už predtým vyzval, aby bez ohľadu na výsledok nedeľných volieb nechodila do ulíc.

Téme sa v Rádiožurnále venovala redaktorka Miroslava Neira Cuellar Hospodárová priamo z Turecka:

Kampaň pred nedeľňajšími prezidentskými a parlamentnými voľbami začína byť podľa pozorovateľov špinavšia a v spoločnosti to zvyšuje napätie.

Prezident Erdogan v rámci svojho mítingu pred tisíckami ľudí mávajúcimi červenými tureckými zástavami vytiahol zmanipulované video, na ktorom sa prelínajú zábery hlavného opozičného lídra Kiličdarogla s videom vodcu kurdských militantov. Sú nahraté v rozličnom čase, ale obaja na ňom vyslovujú rovnaké heslo: Poďme!

V televízii pred študentmi potom Erdogan najvážnejšieho protikandidáta a jeho šesťčlennú koalíciu napadol vetou, že chce spojenectvo s teroristami. Brnkol tak na citlivú strunu nacionalistov – nepriateľov zakázanej Kurdskej strany pracujúcich, hoci dôkazy o tom nepredložil.

Prieskumy verejnej mienky ukazujú, že Kemal Kiličdaroglu zatiaľ stále vedie pred Erdoganom. Terčom očierňovacej kampane sa opozičný kandidát stal zrejme preto, že vo štvrtok (11. 5.) z boja o prezidentský úrad odstúpil jeden zo štvorice kandidátov. A to podľa niektorých mohlo pomôcť práve opozícii súčasného prezidenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál