Na hlavný obsah

Malacká nemocnica súhlasila, že do konca leta potiahne chirurgický urgent

Ľudí s úrazom, ošetria aj po ordinačných hodinách a cez víkendy.

Malacká nemocnica súhlasila, že do konca leta potiahne chirurgický urgent
Na snímke nemocnica v Malackách. Foto: RTVS

Pre pacientov zo Záhoria sa našlo čiastočné riešenie. Malacká nemocnica súhlasila, že do konca leta potiahne chirurgický urgent. Znamená to, že napríklad ľudí s úrazom, ošetria aj po ordinačných hodinách a cez víkendy. Ostatné akútne stavy pôjdu do Bratislavy.

Rozhodnutie Malackej nemocnice od júna neposkytovať urgent, keďže nemá dosť lekárov, vyvolal u pacientov zo Záhoria obavy.

“ Z toho, že ako sa dopravíme do Bratislavy a potom je ďalší problém, a to sú dlhé čakacie doby na urgentných príjmoch. Už dnes sa pacienti sťažujú, že čakajú päť či šesť hodín,“ uviedla prezidentka Asociácie na ochranu práv pacientov SR Mária Lévyová.

Zdravotnej starostlivosti pre pacientov zo Záhoria sa venovala redaktorka RTVS Iveta Vanková:

Čiastočné riešenie sa našlo. V Malackách bude naďalej až do konca leta fungovať ambulantná pohotovostná služba, kde slúžia všeobecní lekári a tiež chirurgický urgent.

„Predĺžime ordinačné hodiny chirurgickej príjmovej ambulancii, ktorá bude poskytovať zdravotnú starostlivosť každý deň v čase od siedmej do 22-hej hodiny,“ spresnila hovorkyňa Nemocnice Malacky Martina Šoltésová.

Súčasťou dohody je aj to, že o onkologických pacientov zo Záhoria, sa v prípade nutnosti postará Národný onkologický ústav. To isté platí aj pre pacientov zo Záhoria, ktorí majú srdcovocievne ťažkosti. Urgentné stavy prevezme Národný ústav srdcovo-cievnych chorôb.

Nevyriešený urgent vnútorného lekárstva

Nateraz nevyriešený je urgent vnútorného lekárstva. Vyhľadať ho majú pacienti napríklad s intenzívnou bolesťou brucha či pri problémoch s tlakom. Tí budú musieť ísť do Univerzitnej nemocnice Bratislava, buď na Kramáre, do Ružinova alebo Petržalky. Iný poskytovateľ v rámci kraja s urgentom nie je.

“Prebiehajú rokovania s tými ostatnými nemocnicami, aby spojazdnili nejaký typ pohotovostnej služby, zatiaľ sa také najnádejnejšie rokovania javia rokovania s Univerzitnou nemocnicou Milosrdní bratia,“ spresnil hlavný lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

Leto tak bude z pohľadu poskytovania urgentnej starostlivosti v bratislavskom kraji pravdepodobne náročné a pacienti sa nevyhnú cestovaniu či dlhšiemu čakaniu. Od septembra by sa mohla situácia zlepšiť, počíta sa totiž s otvorením urgentu v novej nemocnici Bory.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny