Na hlavný obsah

Nagy: Na úvod treba využiť slabšiu Kanadu. Dve hviezdičky ešte majú čas

Nagy si myslí, že je veľká šanca na postup zo skupiny.

Nagy: Na úvod treba využiť slabšiu Kanadu. Dve hviezdičky ešte majú čas
Foto: TASR/František Iván

Cieľ Slovenska na majstrovstvách sveta je stále rovnaký – postúpiť do play-off. „Majú veľkú šancu. Verím im, že to zvládnu. Keď to nedokážu, treba to brať ako neúspech,“ hovorí niekdajší skvelý reprezentant, účastník siedmich šampionátov a majiteľ dvoch kovov Ladislav Nagy.

Slováci začnú tohtoročné vrcholné podujatie pomerne zostra. V priebehu troch dní si okrem Čechov zmerajú sily s domácimi Lotyšmi i Kanaďanmi.

„Úvodný duel je hneď atraktívny, keďže hráme derby. Myslím si, že to bude vyrovnané. Pokiaľ budú hráči poctivo korčuľovať, brániť a napádať protivníka, môžu uspieť. Kanada je známa tým, že sa zakaždým pomalšie rozbieha. Pri nej by bolo skvelé, keby sme to využili. Dobrý štart do turnaja vždy posilní psychiku,“ pokračuje kapitán z MS 2019 v Košiciach, po ktorých ukončil svoju bohatú kariéru.

Rozlúčka Ladislava Nagya s kariérou po MS 2019 v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Nagy zároveň pripomína, že sa netreba zapodievať otázkou, či sa začína so slabšími, alebo favoritmi. „Vôbec nehrá žiadnu rolu to, s kým a kedy hráte. Všetky stretnutia sa hrajú na maximum a sú o chybách. Nie je podstatné, kto je súper, ale či ste na neho pripravený,“ zdôraznil.

Bývalý skvelý útočník, ktorý nastúpil na úctyhodných 435 zápasov v NHL, patril medzi veľké postavy slovenského hokeja. Niektorí súčasní nominovaní hokejisti si s ním stihli zahrať. V tomto roku sa predstaví v ofenzíve trio nováčikov Okuliar, Chromiak i Čacho.

„Nikoho nebudem konkretizovať, aké mám od neho očakávania. Chalani musia pôsobiť ako jeden celok. Na každom poste to musí klapať. Vtedy sa dá pomýšľať na pekný výsledok. Nášmu tímu držím palce a verím, že mu neujde štvrťfinále,“ odkazuje bývalý hokejista, ktorý sa vyznačoval vynikajúcou strelou zápästím.

Ladislav Nagy v stretnutí proti Dánsku na MS 2019 v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

Vychádzajúce hviezdy ešte majú čas

Väčšina chcela vidieť v prípravných blokoch aj hráčov ako Filip Mešár, alebo Dalibor Dvorský, ktorý zažiaril na nedávno skončených MS U18 vo Švajčiarsku.

„Tréneri aj Miro Šatan vedia, čo chcú robiť. Obaja chlapci majú osemnásť rokov a medzinárodný seniorský hokej je oveľa rýchlejší aj silovejší. Nie je jasné, či by zvládli takýto level. Keď budú nastupovať pravidelne medzi mužmi, určite budú pozývaní do reprezentácie,“ povedal na margo šikovnej dvojice mladíkov.

Košický odchovanec sa chcel po kariére venovať mládežníckemu hokeju v metropole východu. Toho sa nedočkal. V ostatnom období sa však predstavil v hokejových reklamách spoločne s generálnym sekretárom SZĽH Miroslavom Lažom a Liborom Hudáčkom.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Minulý rok som sa predstavil v inej reklame, kde som nahradil Tomáša Starostu. Dostal som teda ponuku a išiel som to skúsiť. Oslovenie prišlo aj tentoraz. Bolo to plné zábavy a užili sme si to,“ usmial sa.

Titul Košíc? Skvelá vizitka pre všetkých

Veľkou túžbou Nagya bolo získať majstrovský titul s domácimi Košicami. Záverečné štyri sezóny kariéry ale boli o rovnakom sklamaní – vypadnutí už v prvom kole play-off.

„Svoje povinnosti som si plnil stopercentne. Avšak neľutujem, že po dlhom čase vyhrali pohár bezo mňa. Káder bol výborne poskladaný. Určite mali najlepšie mužstvo v extralige. Pre klub, mesto i ľudí okolo hokeja je to skvelá vizitka,“ doplnil rodák zo Šace k ukončeniu osemročného čakania Oceliarov na trofej, ktorý takúto radosť v žiadnom klube nikdy nezažil.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport