Na hlavný obsah

Nevydarená renovácia pražského orloja má dohru. Opäť ho premaľujú

Mesto sa o náklady podelí s firmou, ktorá uznala reklamáciu nepodarenej kópie.

Nevydarená renovácia pražského orloja má dohru. Opäť ho premaľujú
Ilustračná snímka - orloj v Prahe. Foto: RTVS

Prípad nevydarenej kópie kalendária na pražskom orloji má dohru. Praha ho dá opäť premaľovať. O náklady sa podelí s firmou, ktorá uznala reklamáciu nepodarenej kópie.

Na výraznú odchýlku od originálu Josefa Mánesa až po štyroch rokoch upozornil Klub za starú Prahu.

Iné tváre, účesy, zmenené pohlavie či kratšie sukne. Najzásadnejšie odchýlky , ktorými sa líši odovzdané kalendárium od Mánesovho originálu. Praha po piatich rokoch uspela s reklamáciou u dodávateľa.

„Dospeli sme k dohode, tie náklady sú pol na pol. Generálny dodávateľ zabezpečí výrobu novej dosky, mesto si zaistí premaľovanie a zasa dodávateľ tú dosku nainštaluje,“ uviedol hovorca Magistrátu hlavného mesta Praha Vít Hofman.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Katarína Vítková:

Kalendárium je umiestnené približne tri metre na úrovňou ulice, to znamená skryté pred okom bežného pozorovateľa. To že sú a ňom zmenené detaily, ktoré nectia originál, si všimol pisateľ podnetu až po štyroch rokoch.

Seno namiesto kvetov

„Prvé čo mi udrelo do očí, je vpravo trochu hore dievčina, ale nie pri rozkvitnutom kríku, ale pri prehnitej a sčernetej kôpke sena. Mánes je maliarska osobnosť, jeho kalendárium je ikonou českého maliarstva a keď si takto z neho tak trochu robia srandu, s 10 zmenenými tvárami, tak mi to bolo ľúto a urazilo ma to,“ opísal člen Klubu za starú Prahu Milan Patka.

„Pochybili všetci – mesto, autor nepresnej kópie aj pamiatkari, že si to nevšimli pri kontrole “ konštatovala inšpekcia ministerstva kultúry.

„V prípade, že je deklarované, že ide o kópiu, tak tu nie je priestor pre takýto druh aktualizácií a vtipov,“ uviedla Pavla Machalíková z Ústavu dejín umenia Akadémie vied ČR.

Za opravenú maľbu Mánesovho kalendária Praha zaplatí v prepočte pol milóna eur. Tentokrát ju zhotoví Akadémia výtvarných umení. Nepodarok poputuje do múzea hlavného mesta Prahy, kde uschovali i vzácny originál od Josefa Mánesa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet