Na hlavný obsah

Pripomíname si svetový deň včiel. Na Slovensku ich žije asi 700 druhov

K najznámejším a najrozšírenejším patrí práve včela medonosná.

Pripomíname si svetový deň včiel. Na Slovensku ich žije asi 700 druhov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Je svetový deň včiel. Upozorňuje na význam opeľovačov. Len za posledných 20 rokov kleslo v Európe množstvo lietajúceho hmyzu, vrátane včiel, až o 60 percent.

Na svete sú ich desiatky tisíc druhov, na Slovensku žije asi 700 druhov. K najznámejším a najrozšírenejším patrí práve včela medonosná.

„Včely sú celosvetovo jedným z najdôležitejších opeľovačov. Viem že sa stále hovorí o tom, že bez včiel by sme prežili len štyri roky. Prežili by sme aj potom, ale už by tá kvalita toho života a hlavne tých potravín zďaleka nebola taká, ako s tými včelami,“ zhodnotil včelár z Nitry Marek Urban.

Svetovému dňu včiel sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

„Mnohí ani nevedia, že opeľovanie má oveľa väčší význam z hľadiska ekonomického efektu, ako všetky produkty dohromady,“ upozorňuje včelár z nitrianskeho regiónu Marcel Polička.

Prežitie včiel ovplyvňujú množstvo pastvy, pesticídy aj klíma. Tieto faktory vplývajú tiež na úhyny včiel – z niektorých regiónov aj tento rok zaznievajú vysoké čísla.

„Mám pocit, že skôr v západnej časti boli pomerne veľké úhyny. Príčina – pravdepodobne podcenené liečenie klieštika v kombinácii s vysokými teplotami, ktoré boli na konci leta. Nevedeli si vytvoriť dlhovekú generáciu,“ zhodnotil včelár z nitrianskeho Zobora a vedúci včelárskych krúžkov Rudolf Kotrusz.

Počasie nie je ideálne

Včelárska sezóna sa na Slovensku rozbehla asi v polovici apríla. Počasie v uplynulých dňoch však pre znášku nebolo práve ideálne.

„Celá jar je studená, ofučaná, veľké vetry fúkali aj dva týždne vkuse. Vtedy včely nedokážu lietať,“ vysvetľuje Urban.

„Je to trošku viacej dažďa, to je pravda, to je negatívne. Na druhej strane táto jar je taká pozvoľná, nie je to také nárazové – skok zima a leto. Tento rok máme skutočne po dlhom čase jar,“ skonštatoval Polička.

„Konkrétne u mňa v tejto lokalite pod Zoborom je znáška minimálna. Ale o pár kilometrov ďalej si kolegovia celkom chvália, minimálne repka, vzhľadom na tie zrážky, celkom slušne zatiaľ dáva. Agát podľa všetkého zmrzol – minimálne na juhu,“ hovorí Kotrusz.

Na Slovensku máme aktuálne vyše 26-tisíc včelárov, ktorí sa starajú o viac ako 350-tisíc včelstiev. Produkcia medu z nich však našej spotrebe stále nestačí, preto med musíme aj dovážať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko