Na hlavný obsah

Slovenskí hokejisti si môžu chuť napraviť proti Lotyšsku. Vzájomná bilancia nám praje

Oba celky vo svojich prvých zápasoch na MS v hokeji 2023 prehrali.

Slovenskí hokejisti si môžu chuť napraviť proti Lotyšsku. Vzájomná bilancia nám praje
Slovenskí hokejisti po prehre s Českom Foto: TASR

Hokejisti Slovenska a domáceho Lotyšska sa v sobotu (13. 5.) od 19.20 h stretnú v prvom vzájomnom zápase na MS po šiestich rokoch. Pre oba tímy pôjde už o druhý duel na MS v hokeji 2023, ktorý odštartovali piatkovými (12. 5.) zápasmi.

Slováci doň vstúpili duelom proti Česku, v ktorom všetky góly stretnutia padli v prvej tretine a Slovensko prehralo 2:3.

Lotyšsko odohralo svoj prvý duel na týchto majstrovstvách sveta proti Kanade. Kanadskí hokejisti v piatkovom (12. 5.) zápase potvrdili rolu favorita a nad domácim Lotyšskom vyhrali 6:0.

Slováci sa s reprezentáciou Lotyšska zatiaľ naposledy na MS stretli v roku 2017 v základnej skupine. Zverenci trénera SR Zdena Cígera prehrali 1:3, čím sa začala ich šesťzápasová séria prehier. Tá vyústila do predposledného siedmeho miesta v A-skupine.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Iné dôsledky mal pre Slovákov predošlý vzájomný zápas na vrcholnom podujatí. V závere základnej skupiny v priamom súboji o postup do kvalifikácie štvrťfinále zdolali Lotyšov 5:2, z piatich vtedajších strelcov je v súčasnom kádri len Peter Cehlárik. Následne vo vyraďovacej fáze zvíťazili v troch zo štyroch zápasov a získali bronzové medaily.

Hokejisti Slovenska a Lotyšska sa doteraz stretli v 33 zápasoch. Slováci majú po nich pozitívnu bilanciu 21 víťazstiev, 3 remízy a 9 prehier so skóre 112:69.

V predošlom vzájomnom zápase sa v decembri 2022 zrodilo víťazstvo Slovenska, ktoré v dueli o triumf na domácom Slovakia cupe uspelo 6:1. Tromi gólmi sa na ňom podieľal Peter Cehlárik, do listiny strelcov sa gólom na 6:0 zapísal aj ďalší z hráčov súčasného výberu SR Alex Tamáši.

Lotyšov pred domácim šampionátom posilnil jeden hráč z NHL – útočník Tampy Bay Rudolfs Balcers. Zemgusa Girgensonsa vyradili zdravotné problémy, brankár Elvis Merzlinins sa po sezóne zameral na individuálny tréningový proces.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport