Na hlavný obsah

Stále si ešte neuvedomujem, čo všetko som povyhrávala, vraví kométa predchádzajúcej sezóny Lopušanová

Verí, že v USA sa zaradí do ligy čo najrýchlejšie.

Stále si ešte neuvedomujem, čo všetko som povyhrávala, vraví kométa predchádzajúcej sezóny Lopušanová
Foto: RTVS

Slovenská hokejistka Nela Lopušanová má za sebou sezónu snov. Jej hviezda zažiarila počas MS žien 2023 do 18 rokov. Na januárovom svetovom šampionáte vo Švédsku sa s 12 bodmi za 9 gólov a 3 asistencie stala najproduktívnejšou hráčkou celého turnaja.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

Jej počínanie vyzdvihol aj direktoriát turnaja, ktorý ju vyhlásil za najlepšiu útočníčku šampionátu. Zástupcovia médií ju zvolili za jednu zo šiestich členiek All-stars tímu.  Zo švédskeho Östersundu sa navyše vrátila aj s ocenením MVP pre najužitočnejšiu hráčku turnaja. A to všetko len v štrnástich rokoch.

Ak by si niekto myslel, že po šampionáte si „vzala dovolenku“ a oddychovala, ostal by sklamaný. Týždeň po šampionáte už viedla Slovenky na európskom olympijskom festivale mládeže 2023 (EYOF) v Taliansku. S tímom do 16 rokov sa nakoniec tešila zo strieborného kovu a z individuálneho titulu najlepšej útočníčky.

Nela Lopušanová o predchádzajúcej sezóne:

Z hry ju vyradilo zranenie

Nela Lopušanová nezbiera úspechy len v reprezentačných farbách. Rovnako produktívna je aj na klubovej úrovni. V nedávnom skončenom ročníku nastupovala za ženský extraligový tím zo Žiliny a za mužstvo VLCI Žilina v lige starších žiakov, kde pôsobila s chlapcami.

V obidvoch prípadoch sa stala druhou najproduktívnejšou hráčkou daného tímu, a to aj napriek tomu, že nastúpila do podstatne menej stretnutí.

Práve s chlapčenským tímom sa Nela kvalifikovala na Mládežnícke majstrovstvá Slovenska (MMSR) v ľadovom hokeji, ktoré hostil začiatkom apríla Poprad.

Posledné stretnutie finálového turnaja proti Banskej Bystrici však talentovaná útočníčka po fauloch dvoch súperových hráčov nedohrala. Následne vyšetrenia potvrdili zlomeninu zápästia s odhadovanou liečbou šesť mesiacov.

Aký je Nelin aktuálny zdravotný stav sa dozviete vo videu:

Už teraz je však jasné, že pre talentovanú útočníčku bol spomínaný duel na MMSR posledný v drese Žiliny. V auguste sa totiž sťahuje do zámoria, kde bude študovať na strednej škole Bishop Kearney a zároveň bude súčasťou tamojšieho ženského tímu BK Selects U19.

„Vždy to bol môj sen ísť do USA a zažiť tam stredoškolský život. Teraz sa mi to splní, čo je super. Obavy nemám, pretože ako som už vravela, vždy to bol môj sen. Idem do toho naplno a verím, že sa mi tam podarí dokázať ešte niečo viac,“ vravela s odhodlaním kométa nedávno skončenej sezóny.

Tromfla Slafkovského   

Veľká nádej slovenského ženského hokeja sa len pred pár dňami vrátila z Paríža, kde si prebrala ocenenie pre najlepšieho mladého športovca Európy v zimných športoch za rok 2023.

Stále len pätnásťročná hokejistka sa stala vôbec prvou slovenskou držiteľkou prestížnej Ceny Piotra Nurowského, ktorá sa každoročne udeľuje mladým športovcom, ktorí dosiahli veľmi dobré výkony vo svojom športe a zároveň na športoviskách i mimo nich reprezentujú olympijské hodnoty a myšlienky.

„Rodina ma vždy vo všetkom podporuje, za čo som im vďačná. Myslím si, že sú na mňa hrdí a som veľmi rada, že ich mám,“ odpovedala Lopušanová na otázku, ako vníma jej rodina úspechy, ktoré dosiahla v nedávno skončenom ročníku.

Nele Lopušanovej sa tak podarilo prekonať minuloročné umiestnenie Juraja Slafkovského. Najlepší strelec olympijského hokejového turnaja v Pekingu a neskôr aj prvý muž vstupného draftu do NHL 2022 skončil vlani druhý.

Čo pre Nelu znamená zisk prestížneho ocenenia a ako si užila ceremoniál v Paríži sa dozviete vo videu:

To však ešte stále nie je všetko. Nelina vitrínka s úspechmi sa môže prvý júnový deň rozšíriť o ďalšie atraktívne ocenenie. Mladá hokejistka sa stala jednou zo siedmich finalistiek ceny pre najlepšiu hokejistku IIHF. O víťazke rozhodne hlasovanie médií a členov IIHF.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport