Na hlavný obsah

Ukrajinské sily útočia na obce v ruskej Belgorodskej oblasti, tvrdí Moskva

Mieriť mali na dva priemyselné podniky.

Ukrajinské sily útočia na obce v ruskej Belgorodskej oblasti, tvrdí Moskva
Horiaci priemyselný podnik v obci Šebekino. Foto: Twitter

Viaceré obce v Belgorodskej oblasti ostreľovali v pondelok (29. 5.) dopoludnia ukrajinské ozbrojené sily, uviedol na platforme Telegram Vjačeslav Gladkov, gubernátor ruského regiónu susediaceho s Ukrajinou. Tá sa už rok a štvrť bráni ruskej vojenskej agresii. Podľa Gladkova sa terčom ostreľovania stali dva priemyselné podniky a štyria ľudia utrpeli zranenia.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu sa nedajú okamžite nezávisle overiť. Rusko medzitým podniklo na Ukrajinu ďalšiu vlnu vzdušných útokov.

„V Šebekine napadli dva priemyselné podniky. Vplyvom zásahu granátov v jednom z podnikov sa vznietila výrobná hala s farbami a lakmi,“ píše Gladkov, podľa ktorého sa jeden zo štyroch zranených mužov nachádza v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti a jeho zdravotný stav je vážny.

„V druhom závode nie sú žiadne viditeľné poškodenia ani zranenia,“ dodal gubernátor.

V obci Novaja Tavolžanka sa poškodilo elektrické vedenie, uviedol ďalej Gladkov s poznámkou, že niekoľko ďalších miest je bez dodávok elektrického prúdu. Obec Kozinka v Grajvoronskom okrese podľa neho hlási zásah budovy hotela a autoumyvárne.

Časté útoky v pohraničí

Belgorodská oblasť, podobne ako ďalšie ruské regióny susediace s Ukrajinou, od začiatku ruskej invázie pomerne často hlási útoky na svojom území, okrem iného z dronov. Minulý pondelok (22. 5.) sa stala dejiskom ozbrojených stretov, ktoré podľa ruských úradov vyvolal vpád ukrajinských „sabotážnych skupín“.

Podľa Kyjeva aj médií do oblasti prenikli Rusi z oddielov Legie Sloboda Rusku a Ruského dobrovoľníckeho zboru bojujúceho na strane Ukrajiny. Neskôr sa stiahli.

Kyjev sa takmer nikdy oficiálne nehlási k zodpovednosti za útoky na ruskom území. Zároveň však podľa agentúry Reuters uviedol, že ničenie infraštruktúry je prípravou na plánovanú protiofenzívu proti ruským inváznym silám.

V posledných týždňoch útoky na ruskom území zosilneli. Ruský prezident Vladimir Putin v nedeľu (28. 5.)nariadil posilniť stráženie hraníc, aby sa zabezpečil „rýchly“ pohyb ruských vojakov a civilistov do ukrajinských regiónov, ktorá okupuje Moskva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet