Na hlavný obsah

Záchranným staniciam pre zvieratá chýbajú peniaze. Ich finančná situácia by sa však mohla zlepšiť

Ochranári im zvýšili dotácie o viac než dvojnásobok.

Záchranným staniciam pre zvieratá chýbajú peniaze. Ich finančná situácia by sa však mohla zlepšiť
Na ilustračnej snímke pes. Foto: RTVS

Záchranné stanice pre zvieratá si polepšia. Štátna ochrana prírody s nimi podpísala výhodnejšie zmluvy. Financie na záchranu chránených zvierat a následné rehabilitácie doposiaľ stačili len na potravu a lieky. Po novom im ochranári zvýšili dotácie o viac než dvojnásobok.

Sokola myšiara do záchrannej stanice pre zvieratá v Zázrivej priviezli z Banskej Bystrice. Po zlomenine krídla musel podstúpiť operáciu. Po zotavení ho pustili opäť do prírody.

V tejto stanici v Zázrivej zachránia viac ako dvesto zvierat ročne. Ošetrujú a rehabilitujú napríklad mladé medvede, rysy, vtáky, ako aj srnky.

Záchranným staniciam pre zvieratá sa venoval redktor RTVS Erik Vrábel:

“Vieme, že nezachraňujeme druhy pred vyhynutím. Nemôžeme nechať zviera, ktoré zrazí auto len, tak na ceste umrieť. Takže sa snažíme za pomoci veterinárov a ďalších kolegov to urobiť tak, aby zviera netrpelo. Ak má veľmi vážne poranenia, tak skrátiť utrpenie,“ uviedol riaditeľ Záchrannej stanice pre zvieratá v Zázrivej Metod Macek.

Záchrannú stanicu financujú z príspevkov od dobrovoľníkov a zo Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR. Z roka na rok však počet zvierat, ktoré potrebujú urgentnú pomoc, rastie. A to približne o 15 percent. Peniaze však nestačia.

“V minulosti suma nebola dostatočná, pretože nezohľadňovala všetky náklady, ale len elementárnu starostlivosť, ako je zabezpečenie potravy a nejaké lieky potrebné na veterinárnu starostlivosť,“ ozrejmil generálny riaditeľ ŠOP Dušan Karaska.

Nová schéma pomoci

Externých záchranných staníc pre zvieratá je na celom Slovensku sedem. ŠOP prichádza s novou schémou pomoci. “Aktualizovali sme cenník za poskytovanie služieb, ktoré nám tieto zariadenia poskytujú vo forme rehabilitácie živočíchov, ktoré majú hendikep. Podotýkam, že ide vždy o chránené druhy živočíchov,“ vysvetlil Karaska.

“Navýšenie financií, ktoré záchranná stanica môže očakávať, je minimálne dvoj- až trojnásobné oproti minulým rokom,“ povedal riaditeľ Sekcie projektov ŠOP SR Michal Adamec.

Ochranári staniciam preplácajú sumy za každý deň rehabilitácie. Výška príspevku záleží od konkrétneho zvieraťa. Štátna ochrana prírody to bude financovať z vlastného rozpočtu. Nové ceny zohľadňujú aj náklady napríklad na energie, vykurovanie či mzdy.

“Ak sa ukáže aj po konzultácii s prevádzkovateľmi externých staníc, že sumy napriek tomu nepostačujú, tak sa budeme snažiť sumy aktualizovať. Tam, kde sa preukáže, že sumy sú nízke, tak je priestor aj na ich zvýšenie,“ dodal Adamec.

Jedným z najväčších nákladov, ktoré záchranné stanice majú, je vyšetrenie u veterinára. Štátna ochrana prírody im preplatí aj veterinárnu starostlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko