Na hlavný obsah

Aj nastupovanie do vlaku vie byť náročné. Pani Mária musí so sebou nosiť stoličku

V Hencovciach nemajú vyvýšené nástupište.

Aj nastupovanie do vlaku vie byť náročné. Pani Mária musí so sebou nosiť stoličku
Vlaková stanice v Hencovciach. Foto: RTVS

Vystupovanie aj nastupovanie do vlaku v Hencovciach pri Vranove nad Topľou je problematické. Pre seniorov bez pomoci spolucestujúcich na hranici ľudskej dôstojnosti. Krok do vlaku zodpovedá štyrom bežným schodom.

Pani Mária nemá auto a autobusové zastávky sú kilometer od jej domu. Najbližšie to má k železničnej stanici. Do Hencoviec sa prisťahovala nedávno a ostala prekvapená stavom prístupovej cesty na stanicu aj tým, ako vyzerá samotné nástupište.

„Ja tu nohu nevyložím tak bez pomoci iného,“ sťažuje sa pani Mária. Naposledy jej nastúpiť do vlaku pomáhala sprievodkyňa.

Téme sa v regionálnych správach RTVS venovala redaktorka Diana Murdziková:

Aj keď ako 70-ročná seniorka je vitálna, chce cestovať bez straty dôstojnosti. Skúšala telefonovať, a tak urobiť nápravu. Z miery ju vyviedlo odporúčanie, ako nastupovať do vlaku.

„Pani sprievodkyňa mi doslova povedala, aby som nosila so sebou stoličku. Ostala som v šoku. Potom si hovorím, v ktorom storočí ja žijem?“ vysvetlila cestujúca. Dnes si vzala aj stoličku a aj tak mala čo robiť. Podľa nášho merania je výška od zeme po nástupnú plochu vlaku 63 cm.

„Po zhodnotení technického stavu nástupíšť naplánujeme v rámci bežnej údržby ich opravu,“ ozrejmila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Ria Feik Achbergerová. ŽSR v najbližšom čase plánuje zjednodušiť podávanie podnetov zo strany cestujúcich.

„ŽSR vyvíjajú aplikáciu pre mobilné telefóny iStanica, ktorá je už je v testovacej fáze, kde budú môcť cestujúci zadávať svoje postrehy, námietky práve k železničným staniciam,“ dodala hovorkyňa.

Aj pani Mária si aplikáciu určite stiahne do svojho telefónu. Ak nedôjde k sľubovaným úpravám nástupištia, plánuje železnice opakovane vyzývať na zmenu súčasného stavu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny