Na hlavný obsah

Austrálsky súd po 20 rokoch omilostil matku usvedčenú z vraždy svojich štyroch detí

Najnovšie dôkazy tvrdia, že mohli zomrieť z prirodzených príčin.

Austrálsky súd po 20 rokoch omilostil matku usvedčenú z vraždy svojich štyroch detí
Kathleen Folbiggovú usvedčili zo zabitia svojich štyroch maloletých detí. Foto: ČTK/AP/Joel Carrett

Austrálsky súd po 20 rokoch prepustil na slobodu Kathleen Folbiggovú, ktorú usvedčili zo zabitia svojich štyroch maloletých detí. Podľa najnovších dôkazov totiž deti mohli zomrieť aj z prirodzených príčin, informovala v pondelok (5. 6.) agentúra AFP.

Päťdesiatpäťročnú Folbiggovú prezývali aj „najhoršia austrálska sériová vrahyňa“. V roku 2003 ju súd uznal za vinnú zo zavraždenia jej troch detí a neúmyselného zabitia štvrtého. K úmrtiam detí došlo v rokoch 1989 až 1999. Podľa pôvodnej obžaloby Folbiggová svoje deti vo veku deväť týždňov až troch rokov zadusila, no ona sa dlhodobo bránila tvrdením, že zomreli prirodzenou smrťou.

V roku 2021 viacerí austrálski aj zahraniční vedci spísali petíciu, v ktorej vyzývali na Folbiggovej prepustenie. Tvrdili, že nové forenzné dôkazy naznačujú, že smrť štyroch detí súvisela s vzácnymi genetickými mutáciami alebo vrodenými abnormalitami.

Generálny prokurátor austrálskeho štátu Nový Južný Wales Michael Daley vyhlásil, že Folbiggovej bola udelená milosť po rok trvajúcom vyšetrovaní, ktoré vyvolalo „dôvodné pochybnosti“ o jej vine. Dodal, že celý proces bol pre všetkých zúčastnených „strašnou skúškou“ a dúfa, že po 20 rokoch sa tak celú záležitosť podarí definitívne uzavrieť.

Aj Austrálska akadémia vied, ktorá spustenie vyšetrovania iniciovala, vyjadrila potešenie nad tým, že sa Folbiggová konečne „dočkala spravodlivosti“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet